Sundling krossade allt motstånd i sista världscupsprinten

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling korsade mållinjen i den sista världscupsprinten som överlägsen segrare.

Ingen hade en chans mot OS-guldmedaljören som kunde vinka till publiken på upploppet.

Maja Dahlqvist spurtade sig till tredjeplatsen.

Jonna Sundling var överlägsen i prologen, vann kvartsfinalen och semifinalen. I finalen visade hon sedan vem som är världens, just nu, bästa sprintåkare på damsidan.

– Jag mår fantastiskt, det har varit en otroligt bra dag och det har verkligen gått min väg i dag, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

Vinkade till publiken

Sundling drog upp tempot redan från start och det var bara Anamarija Lampic som kunde följa henne. Men strax efter den första tuffa stigningen fick även Lampic släppa.

Med en överlägsen ledning hade Sundling full kontroll på resten av loppet. Väl på upploppet kunde hon slå av på takten och vinka till publiken i Falun när hon gick i mål – över åtta sekunder före Anamaria Lampic.

– Jag vet inte exakt vad det beror på men jag känner att jag har gjort nånting rätt iallafall eftersom jag åker så bra skidor nu. Det är kul att ha tagit ett kliv i rätt riktning även i distansåkning, sen får vi se hur kroppen håller imorgon, säger Sundling.

Sundling trea totalt

Maja Dahlqvist hade sedan innan redan säkrat totalsegern i sprintcupen. Tvåa i sprintcupen blev dagens sprinttvåa Anamarija Lampic.

Trea slutade Jonna Sundling – trots att hon missade tävlingar i början av säsongen på grund av en skada i tummen.

– Det betyder otroligt mycket att få avsluta bra med tanke på att min säsong i början inte alls var bra med tanke på skadan. I dag får jag kliva upp på pallen i sprintvärldscupen och sedan ta min första klassiska sprintseger i världscupen, det känns jättekul verkligen. Det var ju en oro innan, för jag visste att jag kunde klättra i sprintvärldscupen om det gick bra, säger Jonna Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.