Jonna Sundling Foto: Bildbyrån

Sundling överlägset snabbast i prologen

Uppdaterad
Publicerad

De sista världscuptävlingarna för säsongen – då visar Sundling än en gång toppform.

Hon var snabbast i sprintprologen då hon åkte på 3.19, över åtta sekunder snabbare än tvåan.

Det blev ett lyckat kval för de svenska längddamerna i Falun. Totalt gick åtta svenskar vidare till finalpassen.

Jonna Sundling tog över ledningen från Johanna Hagström med över nio sekunder när hon gick i mål i prologen. Hon gick alltså utan problem vidare till final.

Johanna Hagström blev nerpetad några placeringar och slutade fyra. Topp tio slutade även Moa Lundgren och Maja Dahlqvist, på åttonde respektive nionde plats.

”Kändes jättedåligt”

Maja Dahlqvist, som redan vunnit sprintcupen, sa efteråt att det kändes tungt.

– Det kändes jättedåligt, jag känner att jag inte hade någon fart och blev stum tidigt, säger Maja Dahlqvist till SVT Sport.

Även Moa Hansson 23:a, Frida Karlsson 28:a, Ingrid Hallquist 29:a och Moa Olsson på 30:e plats är vidare till kvartsfinal.

Totalt startade 12 svenska damer i prologen. En av de som inte gick vidare var Ebba Andersson.

– Det var riktigt dåligt, så då får man stå vid sidan om sen när det är dags för finalerna. Jag får inte alls till bra skidåkning där ute och att det inte går tillräckligt fort det ser man ju sen på resultatet, säger Andersson efter loppet.

Andersson brukar vanligtvis inte bli uttagen i sprintlaget. Men eftersom Sverige är arrangörsland ges de fler platser och Andersson fick en av dem.

– Jag skulle väl mest säga att jag behärskar inte riktigt den här disciplinen särskilt bra. Dels med de fysiska förutsättningar jag har, sen också att jag inte heller är van vid hur jag ska ta mig an en sådan här prolog.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist om rivaliteten mellan dem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.