Vändningen – Maja Dahlqvist vidare efter att Lotta Udnes Weng diskats

Uppdaterad
Publicerad

I dagens sprint i Falun åkte Maja Dahlqvist ut redan i kvartsfinalen. Men Lotta Udnes Weng diskades och Dahlqvist gick vidare till semifinal. Efteråt känner sig Udnes Weng orättvist behandlad.

– Jag är lite förbannad egentligen. Jag har en känsla av att Falun och Sverige inte gillar mig, säger Lotta Udnes Weng till SVT Sport.

Det såg ut som att tävlingen var över för Maja Dahlqvist efter att hon slutade trea i kvartsfinalen.

Men Lotta Udnes Weng diskvalificerades i efterhand och det var bara för Dahlqvist att göra sig redo för semifinal.

Gult kort sedan tidigare

Lotta Udnes Weng skejtade under loppet och fick därför ett gult kort. Eftersom hon hade med sig ett gult kort sedan tidigare diskvalificerades hon därmed.

– Jag har egentligen inte fått något besked på vad som hände. Jag har bara läst att mitt namn är struket. Jag ringde Tiril och frågade och då såg jag något filmklipp. Det verkar som att jag tagit något extra skejtskär i sista backen. Det är väl det det handlar om, säger Lotta Udnes Weng till SVT Sport.

”Kan vara en idiot”

Det är inte en glad Udnes Weng efter beskedet och hon tycker att hon har blivit orättvist behandlad.

– Jag är lite förbannad egentligen. Jag har en känsla av att Falun och Sverige inte gillar mig. Jag känner mig lite orättvist behandlad i fjol och nu händer samma igen. Jag ska inte vara för hård, för jag har säkert gjort något dumt. Men att det ska påverka resultatet har jag svårt att tro, säger Udnes Weng.

Tänker du att juryn är extra hård mot dig?

– Nja, det är svårt att säga. Men de var tuffa mot mig i fjol när jag blev påkörd av svahn och då blev det inga konsekvenser. Och nu det här i dag. Då är det lätt att tro att man inte är så omtyckt. Men jag har säkert gjort mig förtjänt av det. Jag kan vara en idiot emellanåt, säger Udnes Weng

Stum tidigt

Dahlqvist, som redan vunnit sprintcupen, sa redan efter prologen att det kändes jättedåligt och att hon blev stum tidigt. På upploppet i kvartsfinalen hade hon inte krafter att hålla emot Julia Kern och Lotta Udnes Weng.

När informationen om diskvalificeringen nådde Dahlqvist hade hon redan begett sig till den mixade zonen och var i full gång att genomföra alla intervjuer.

– Jag känner mig ganska sargad och tömd. Jag gjorde det jag kunde men jag skulle nog inte ha gått först från toppen. Jag chansade på det då jag tyckte att jag gick bättre uppför, sa Maja Dahlqvist till Viaplay när hon fortfarande trodde att hon var utslagen.

Men kort därefter fick hon avbryta intervjuerna och bege sig tillbaka till tävlingsbanorna. Dahlqvist tog sig sedan vidare till final och slutade trea.

Jonna Sundling vann tävlingen.

KLIPP: Sundling krossade allt motstånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.