Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristian Karlsson och Mattias Falck. Foto: Bildbyrån.

Falck och Karlsson klara för semi – Möregårdh utslagen

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck spelade på topp i kvartsfinalen i EM i München och besegrade förstaseedade Truls Möregårdh med 4–2.

– Jag känner mig i fantastisk form. Jag känner mig rapp och väldigt trygg i mig själv, säger Mattias Falck till SVT.

Nu är både Falck och Kristian Karlsson, som tidigare i veckan tog EM-guld i herrdubbeln, vidare till semifinal – och två svenska medaljer är säkrade.

I åttondelsfinalerna slog både Falck och Möregårdh ut varsin landsman – Anton Källberg och Jon Persson.

I kvartsfinalen skulle ännu en svensk slås ut av en landslagskollega, eftersom att Möregårdh, seedad som etta i turneringen och sexa på världsrankingen och Falck, 33:e på världsrankingen, där ställdes emot varandra. Inför mötet hade Falck aldrig besegrat Möregårdh i en tävlingsmatch.

EM-veckan

Vände underläget

Första set blev tight. När det stod 11–11 gick svenskarna in i en dramatisk duell, men till sist var det Möregårdh som ordnade 13–11 och tog hem setet. 2–0 i set kom sedan lättare för det svenska stjärnskottet, men Falck skulle reducera till 1–2 efter att dels ha vässat till sitt eget spel men också ha bjudits på flera misstag av Möregårdh.

En Falck på topp skulle sedan utjämna till 2–2 och kvartsfinalen var plötsligt helt öppen.

– Jag vet att jag har spelat bra hela turnerningen. Jag försökte bara att ta det lugnt och andas ut, hitta mitt eget spel igen, säger han.

Trots att Möregårdh pressade på skulle Falck lyckades ta ledningen i matchen, 3–2, för att till sist avgöra matchen i sjätte set och vinna med 4–2.

Karlsson vidare

– En stor besvikelse så klart, konstaterade Möregårdh efter matchen.

– Jag tycker ändå att jag spelade bra och tog bra beslut men han höjde sig verkligen.

I semifinalen, 16.50 i eftermiddag, väntar Tysklands Dang Qiu.

Kristian Karlsson, som tillsammans med Mattias Falck tog EM-guld i herrdubbel tidigare under EM, är också vidare till semifinal efter att ha besegrat tyske Dimitrij Ovtjarov, tidigare världsetta, med 4–2 i set. Karlsson hade en 2–1-ledning, men Ovtjarov lyckades utjämna till 2–2 innan svensken skulle spela hem segern.

– Det är klart det är tufft, men samtidigt var det mycket positivt i det setet som jag kunde ta med mig till nästa set, säger Karlsson.

Eftersom att ingen bronsmatch spelas är två svenska medaljer säkrade. I semifinalen 17.45 möter Karlsson slovenske Darko Jorgic.

Klipp: Här vinner Karlsson sin kvartsfinal – säkrar Sveriges andra medalj i bordtennis-EM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet