Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Åhman och Jonatan Hellvig. Foto: Bildbyrån.

Åhman och Hellvigs succé fullbordad – tar EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

David Åhman och Jonatan Hellvig fullbordade skrällen och är europeiska mästare i beachvolleyboll.

Den 20-åriga duon besegrade enkelt tjeckiska Ondrej Perusic och David Schweiner med 2–0 i set.

– Det är det coolaste jag har varit med om, säger Jonatan Hellvig till SVT.

Svenska beachvolleybolltalangerna David Åhman och Jonatan Hellvig, som tidigare vunnit U18-, U20- och U22-EM chockvann semifinalen i senior-EM mot den norska duon Anders Mol och Christian Sörum, regerande OS-, VM-, och EM-mästarna.

Sedan följde duon upp det med att med sitt spelsätt enkelt sätta tjeckiska Perusic och Schweiner ur spel och vinna finalen med 2–0 i set.

EM-veckan

– Vårt eget anfall och vårt spel funkade riktigt bra och de fick inte tag på så många bollar från oss, och samtidigt kunde David ta upp riktigt mycket försvar. Jag vet inte hur han lyckades med bollen bara studsade upp, skrattar Jonatan Hellvig.

Nyckeln till att vinna mästerskapet var att det egna anfallsspelet funkade väldigt bra, poängterar Åhman.

– Vi gör få misstag. Då blir det jobbigt för motståndarna som heller inte kan göra misstag.

Svenskduon satte press direkt och kunde bekvämt vinna första set med 21–16. När Åhman och Hellvig hade tagit en 4–1-ledning i andra set tog det tjeckiska paret timeout, men utan att rå på svenskarna när spelet väl återupptogs. Det svenska paret kunde i stället, med en trygg ledning hela vägen, vinna andra set med 21–15 och därmed avgöra finalen och bli europeiska mästare.

– Vi njöt av varje sekund. Det var helt fantastiskt med publiken där ute idag, det lät som åska när de firar där och så, säger Åhman.

Sverige har aldrig tidigare tagit en EM-medalj i beachvolleyboll. Hellvig och Åhman var historiska redan då de tog sig till nationens första semifinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet