Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wissam Ahmad al Halbi och hennes familj räddades från Gaza och togs till Västbanken – nu kan tvingas tillbaka till kriget Foto: Marco Nilson

Senaste nytt om Hamas och Israel

USA: Rapporterna om massgravar är oroande

Det amerikanska utrikesdepartementet har på tisdagen uttryckt sin oro över rapporterna om massgravar i Gaza, rapporterar Reuters.

Det efter att palestinska myndigheter tidigare rapporterat att de den här veckan hittat hundratals kroppar i massgravar vid Nasser-sjukhuset i Khan Younis efter att israeliska trupper lämnat. Det rapporterades även kroppar vid Al Shifa Medical Site.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Volker Türk, sade tidigare på tisdagen att han var "förskräckt" över rapporterna om massgravarna.

Israels militär (IDF) har nekat till anklagelserna om att de dels ska ha avrättat personer dels begravt personer i en massgrav vid Nasser-sjukhuset.

Överblick

Källor: Ingen israelisk delegation i Kairo

Ingen delegation från Israel har ännu anlänt i Kario, uppger en högt uppsatt israelisk tjänsteman för AFP. Enligt personen, som är anonym, kommer de endast att närvara om de anser att "positiva" steg tagits i riktning mot ett avtal om gisslan.

- Långa och hårda förhandlingar väntas äga rum för att en faktisk överenskommelse ska komma på plats", säger personen.

Tidigare under dagen anlände Hamas delegation i den egyptiska huvudstaden för samtal om en potentiell vapenvila.

Hamas förhandlare har anlänt till Kairo

En delegation med förhandlare från Hamas är framme vid Kairo, uppger en person i Hamas för nyhetsbyrån Reuters.

Under den senaste tiden har förhandlingarna kring en vapenvila intensifierats. Inom kort, kanske redan inom några timmar, väntas Hamas ge ett svar på Israels förslag.

Och enligt egyptiska statliga medier är det "märkbara framsteg" i samtalen om vapenvila. Samtidigt som Israel tonat ner utsikterna för ett fullständigt slut på kriget i Gaza, rapporterar AP.

I fredags uppgav Hamas att man reser till Kario i en "positiv anda". Under dagen har flera arabiska medier, bland annat Al Jazeera, rapporterat att källor uppger att Hamas planerar att acceptera förslaget om vapenvila.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Räddades från Gaza för vård - riskerar skickas tillbaka

Hissam Ahmad al Halbi och hennes familj från Gaza räddades av militärläkare och fördes till Jerusalem för vård.

Men efter månader i Jerusalem hotas de nu att skickas tillbaka till Gaza.

Se mer i videon.

Markerad händelse

Uppgifter: USA vill ställa ultimatum till Hamas

Under dagen väntas en Hamas-delegation rapporteras vara på väg till Kairo för att svara på de senaste förslagen om vapenvila i Gazaremsan

Enligt källor till amerikanska medier försöker USA pressa Hamas till att säga ja till genom att ställa terrororganisationen inför ett ultimatum. Flera av Hamas högsta politiska ledare lever i Doha, och USA hotar att kräva att Qatar kastar ut dem.

USA:s utrikesminister Antony Blinken medger att läget är svårbedömt.

- Vi har indirekt kontakt med Hamas ledare som bor på andra platser än Gaza. Men de som fattar de slutgiltiga besluten är människor på plats i Gaza. Ingen av oss har direkt kontakt med dem.

Markerad händelse

FN-chef: Ren svält på norra Gazaremsan

Det råder nu fullt utvecklad svält i norra delen av Gaza, enligt Cindy McCain, chef för FN:s livsmedelsorgan World Food Program (WFP).

I ett förhandsklipp från en intervju med den amerikanska tv-kanalen NBC som sänds på söndag säger McCain att läget är fruktansvärt.

- Det råder svält, fullt utvecklad svält i norr och den rör sig vidare söderut.

McCain menar att en vapenvila mellan Israel och Hamas är helt avgörande för att kunna få in mer förnödenheter och lindra den humanitära katastrofen på Gazaremsan, där uppskattningsvis 2,3 miljoner palestinier lever.
(TT)

Kvinna vid podium.
Verkställande direktören för World Food Program Cindy McCain håller ett tal vid det första mötet med Global School Meals Coalition i Paris.

NYT: Plan för Gazas framtid troligen dödfödd

Israeliska regeringstjänstemän filar på en plan för Gazaremsans framtid som har små möjligheter att lyckas. Det skriver The New York Times.

Planen går ut på att Israel ska förvalta området tillsammans med Egypten och andra arabländer i sju till tio år, skriver tidningen enligt The Times of Israel (ToI). Sedan ska invånarna få välja om de ska bli en del av ett gemensamt palestinskt styre för Västbanken och Gazaremsan.

Ytterhögerpartierna i Israels regering lär dock inte gå med på att ge Palestinska myndigheten kontroll över Gaza, och de arabiska partnerländerna lär nobba planen för att den saknar en tydlig väg till en palestinsk stat, skriver ToI.

Markerad händelse

Uppgift: Hamas får en vecka på sig

Inför förhandlingarna i Kairo har Israel lämnat ett ultimatum till Hamas: Gå med på en gisslanuppgörelse inom en vecka eller räkna med en markinvasion i Rafah. Det uppger egyptiska diplomater enligt Wall Street Journal.

The Times of Israel skriver att tidpunkten är oklar men att uppgiften bör tolkas som att fristen går ut nästa fredag,

Hamas politiska ledning i Qatar ska ha fått förslaget förra helgen. Det är däremot osäkert om gruppens ledare i Gazaremsan, Yahya Sinwar, har sett det,

Den stora stötestenen i förhandlingarna är vapenvilans längd. Hamas vill se ett slut på kriget och en israelisk truppreträtt från Gazaremsan, något Israel inte är berett till.

Palestinsk läkare död i fångenskap

En palestinsk läkare har dött efter mer än fyra månader i israelisk fångenskap. Dödsfallet har bekräftats av den israeliska militären IDF, skriver The Times of Israel.

Två organisationer för palestinska fångar uppger enligt Reuters att läkaren blev mördad. Det finns också obekräftade uppgifter om att han utsattes för tortyr, skriver CNN.

50-årige Adnan al-Bursh var chef för ortopedin vid Shifasjukhuset i Gaza. Han greps i december av israeliska styrkor på ett annat sjukhus.

En talesperson för IDF uppger att al-Bursh avled den 19 april och att han hållits i förvar av säkerhetsskäl. Ingenting har nämnts om dödsorsaken.

Byggnad, räddningsuppdrag i Gaza.
Palestinier som räddas från en byggnad i Gaza efter en robotattack.

Hamas: Nya samtal om vapenvila på lördagen

En Hamas-delegation anländer till Kairo på lördag för att diskutera förslaget om vapenvila i Gaza, uppger Reuters.
Enligt Times of Israel ska även gisslansituationen diskuteras.
En talesperson för terrorstämplade Hamas bekräftar för nyhetsbyrån att man kommer att delta nya i samtal.

Även CIA-chefen William Burns ska befinna sig i staden för att delta i möten om Gaza.

Redan i måndags åkte en delegation från Hamas till Kairo. Även en israelisk delegation ska då ha varit i Kairo, enligt källor till israeliska och arabiska media. Vad förhandlingarna kom fram till den gången är inte känt.

Hotet: "Vi kommer att attackera alla fartyg"

De Iranstödda Huthirebellernas militära talesman sade på fredagen i ett tv-sänt tal att de kommer att rikta in sig på alla fartyg som är på väg till israeliska hamnar och som ligger inom deras räckvidd, rapporterar Reuters.

- Vi kommer att attackera alla fartyg som är på väg till israeliska hamnar i Medelhavet i alla områden som vi kan nå, sade han.

Huthirebellerna har sedan december i fjol attackerat handelsfartyg i Röda havet, för att hämnas kriget i Gaza. Det har fått flera företag att omdirigera sina fartyg till längre och dyrare rutter runt Afrika. USA och Storbritannien, med stöd av flera länder, har som svar attackerat militära mål i Jemen som används av huthi.