Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen inifrån Gaza stad. Foto: AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överblick

USA: Hamnen i Gaza kostar 320 miljoner dollar

Ett amerikanskt örlogsfartyg tillsammans med flera andra militära fartyg arbetar just nu med att bygga en provisorisk hamn för att göra det lättare att få in nödhjälp in till Gaza.

Sabrina Singh, talesperson för Pentagon, säger att de uppskattar kostnaden till minst 320 miljoner dollar. Det motsvarar ungefär 1,3 miljarder svenska kronor.

Den provisoriska hamnen byggs till havs ungefär 11 kilometer utanför Gazaremsan. Amerikansk och israelisk militär uppger att de hoppas att hamnen ska vara färdigbyggd i början av maj.

Den provisoriska hamnen som byggs ute till havs.
Den provosoriska hamnen byggs ute på medelhavet. Foto: AP/U.S. military's Central Command

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter: "Ett svar måste komma skyndsamt"

Det fanns stora förhoppningar för att Hamas under gårdagen skulle ge ett svar på Israels förslag på vapenvila i Gaza. Nu har Hamas meddelat att man kommer att svara skriftligt men inte när ett svar kommer.
- Både Israel och USA har tryckt på Hamas om att ett svar måste komma skyndsamt, säger SVT:s utrikesreporter
Gilda Hamidi-Nia.

Förslaget handlar om en 40 dagar lång vapenvila i flera steg.

- Kriget har pågått i snart sju månader. En vapenvila kan ge ett andrum för gazaborna men det har inte lett till att Hamas krossats och förhandlingarna sker just nu med dem. Hamas har också krävt att vapenvilan ska vara permanent permanent eller om något i fem år, så vi får se hur det här utvecklar sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter: "Brännande frågan är att förhindra en markinvasion"

Gilda Hamidi-Nia, SVT:s reporter, är på plats i Jerusalem tillsammans med fotograf Marco Nilsson.

- Hela dagen har vi väntat på ett svar från Hamas delegation, säger hon.

I Aktuellt på måndagskvällen säger hon även att det kommit signaler från både Hamas och Israel att man är positiva till överenskommelsen.

– Det är det närmsta en uppgörelse man kommit sedan den korta och tillfälliga i november i fjol.

Markerad händelse

David Cameron: Erbjuds 40 dagars vapenvila

Storbritanniens utrikesminister David Cameron beskrev förslaget om vapenvila som lagts fram av Israel som "generöst", rapporterar Reuters.

Cameron säger vid mötet på Världsekonomiskt forum i Riyadh att förslaget inkluderar en 40-dagars vapenvila och frisläppandet av potentiellt tusentals palestinska fångar, i utbyte mot att Hamas släpper en stor del av den israeliska gisslan.

- Jag hoppas att Hamas tar det här avtalet och ärligt talat, all press i världen och alla ögon i världen borde vara riktade mot dem i dag och säga "ta det här avtalet".

Blinkens uppmaning: "Acceptera Israels förslag"

USA:s utrikesminister Antony Blinken anser att Hamas snarast bör acceptera det förslag på vapenvila som Israel lämnat i utbyte mot att Hamas släpper gisslan. Enligt Blinken är Israels förslag "ovanligt generöst".

Under måndagen anlände en delegation från Hamas till Kairo för samtal tillsammans med medlarländerna Egypten och Qatar. Än så länge är det dock tyst från förhandlingarna.

En representant för palestinska myndigheter säger till Reuters att "det ser bättre ut denna gång" men ville inte svara på om en uppgörelse var nära förestående eller inte.

Hamas uppger att ett skriftligt svar på Israels förslag om vapenvila kommer att skickas. Beskedet kom sent på måndagen efter en intensiv dag av förhandlingar.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är i Saudiarabien för samtal om konflikten mellan Israel och Hamas, samtidigt som företrädare för Hamas rest till Egypten för fortsatta samtal om vapenvila.

EU-topp: Flera EU-länder förväntas erkänna palestinsk stat

Ett flertal EU-länder förväntas erkänna en palestinsk stat i slutet av maj, det säger EU:s utrikeschef Josep Borell i ett uttalande vid World Economic Forum i Riyadh, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hamas säger sig ha attackerat israelisk postering

Hamas väpnade gren, Qassam brigaderna, säger sig ha beskjutit en israelisk militärposition från en position i södra Libanon.

Israel har under natten mot måndag genomfört attacker mot Rafah i södra Gaza där minst 22 personer dött, enligt sjukhusuppgifter och en reporter från nyhetsbyrån AP.

Israel uppger också att de under natten genomfört attacker mot terrorstämplade Hizbollah i södra Libanon.

Markerad händelse

Möjligt svar från Hamas idag om vapenvila

Hamas svar om en vapenvila i Gazakriget kan komma redan i dag när Hamas delegation anländer till Egyptens huvudstad Kairo.

- Atmosfären är positiv, om det inte kommer nya israeliska hinder, säger en Hamaskälla till nyhetsbyrån AFP.

Det som ligger på bordet just nu är ett israeliskt förslag om villkoren för att lägga ner vapnen och Hamas har, enligt källan till AFP, inga större invändningar mot innehållet i Israels förslag.

Samtidigt varnar Israel för att detta är "sista chansen" innan en stor offensiv inleds mot Rafah.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Attackerad hjälporganisation återupptar hjälp

Efter en månads uppehåll - nu står hjälporganisationen World Central Kitchen redo att köra in med 276 lastbilar fyllda med mat i Gaza, gränsövergången i Rafah. Organisationen planerar även att skicka mat via Jordanien och sjövägen via hamnen Ashdod i Israel.

Sju personer dödades när World Central Kitchens hjälpkonvoj attackerades den 1 april. Israel bekräftade att man skjutit mot konvojen men menar att det handlade om ett misstag, en förklaring som inte har godtagits av organisationens grundare.

I videon ovan - så gick attacken mot hjälpkonvojen till

USA:s utrikesminister Antony Blinken landande i Saudiarabiens huvudstad Riyadh på måndagsmorgonen och välkomnas av hans saudiska motsvarighet, Mohammed Al-Ghamdi. Besöket är hans sjunde diplomatiska resa i mellanöstern sedan den 7 oktober. Foto: Evelyn Hockstein / AFP