Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företagsledaren Björn Roslöv dog i sviterna av covid-19 och har testamenterat 30 miljoner kronor till ungdomssporten i Göteborg. Foto: Privat/TT

Han testamenterade 30 miljoner till sportklubbarna Gais och RiK: ”Duktiga på samhällsansvar”

Uppdaterad
Publicerad

30 miljoner kronor – det är summan som testamenteras till sportklubbarna Gais och Redbergslids IK. Företagsledaren och supportern Björn Roslöv dog utan arvingar och ger sin förmögenheten i gåva till barn och unga inom fotboll och handboll.

”Han brann för idrotten” – se när den stora checken ges till Gais och Redbergslids IK i klippet ovan.

Via en ny stiftelse ska runt en halv miljon kronor årligen betalas ut till idrottsföreningarna Gais och Redbergslids IK. Pengarna är riktade mot att stötta klubbarnas arbete mot barn och unga.

– De är duktiga på att ta samhällsansvar, och därför ville donatorn att pengarna skulle gå till dem, säger Anna Reynold vid stiftelsen Roseleaf.

Runt 30 miljoner totalt

Gåvan från Björn Roslöv gör att klubbarna säkrar pengar till sina ungdomsverksamheter för många år framåt. När han gick bort i sviterna av corona för två år sedan hade han redan startat stiftelsen Roseleaf, som nu förvaltar hans tillgångar på runt 30 miljoner kronor.

– Han brann ju för sammanhangen i idrotten, och följde också klubbarnas dåliga ekonomi. Det är ju första utbetalningen nu, och beroende på utdelningen kan det variera lite. Men det är riktat mot barn och unga, så länge klubbarna har den verksamheten delas pengarna ut, säger Anna Reynold.

”Ogreppbart”

Representanter för Gais och Redbergslids IK tog emot checken med gåvan på tisdagen. Foto: Julia Kero/ SVT

Stiftelsen kommer årligen betala ut runt en halv miljon kronor till vardera klubb, öronmärkta för just detta ändamål. Gais har haft projektet Gårdstensfotbollen rullandes, som startades när stadsdelen fortfarande var klassat som utsatt. Och RIK har ett projekt som heter Good Life, som ska främja rörelseglädje hos barn i grundskoleåldern.  

– Det är nästan ogreppbart, det ger oss goda förutsättningar att bygga en stabil grund, så att tjejer och killar får en bra verksamhet under vårt paraply, säger Magnus Sköldmark, klubbchef för Gais.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.