Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med jämna mellanrum landade och lyfte stridsplanen från riksvägen utanför Lidköping. Foto: Lisa Johansson

Här lyfter JAS-planen från riksväg 44 utanför Lidköping

Publicerad

Om kriget kommer kan vanliga bilvägar bli en start- och landningsbana. Den strategin övas regelbundet på Skaraborgs flygflottilj F 7.

– Det är ett häftigt koncept, säger Johan Lindqvist, utbildningskoordinator.

Riksväg 44 i höjd med Tun utanför Lidköping var avstängd under stora delar av måndagen med anledning av flygövningen där bland annat piloter från den närliggande flygflottiljen tränade på start och landning. Men det är inte bara en övning för piloterna.

– Det är en jätteorganisation här med flygledning, tekniker, vakter och meteorologer. Så stora delar av flottiljen är inblandade, säger Johan Lindqvist, utbildningskoordinator.

Stort intresse från Nato

Övningen har blivit ett återkommande inslag i området sedan några år tillbaka och är en del av piloternas utbildning.

Har det någon koppling till Sveriges medlemskap i Nato?

– Nej, det här är för att hålla uppe kompetensen hos piloterna. Men Nato är jätteintresserade av det här svenska konceptet, så då kör vi på ännu mer och vi har flera Natoländer som kommer hit och tittar på detta om några veckor när vi har ett nytt övningstillfälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.