Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lucas Sandén har varit med och byggt en vagn där vildsvin försöker ta sig över från den svenska till den norska sidan. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Eldsprutande drake och vildsvin på rymmen – det händer på Chalmers Cortègetåg 2024

Uppdaterad
Publicerad

De sista detaljerna sätts på plats inför årets Chalmerscortége i Göteborg. Över 250 000 besökare väntas komma och titta på de studentbyggda ekipagen som fyller gatorna.

– Det är väldigt kul och enormt häftigt att få vara med i något så stort och gammalt som en tradition som varat i över 100 år, säger Moses Svalander, ordförande i kommittén för Chalmerscortègen.

Parkeringen vid Chalmers är fylld av liv och rörelse. Det är inga vanliga bilar som står parkerade här idag, istället är det 45 byggda ekipage som ska rulla fram i det traditionsenliga cortégetåget.

I tio dagar har studenterna byggt och pyntat fordonen med blinkningar till årets nyhetshändelser. Här finns allt från budgetambulanser som en kommentar till Sahlgrenskas nedskärningar och vägglöss efter vägglusinvasionen i Paris.

Cortégetåget går av stapeln 18:15 från Gibraltargatan vid Chalmers campus, och förväntas nå Götaplatsen runt 18:45.

Skådespel och eldsprutande drake

I tåget har 28 vagnar byggts som ska monteras på flak. Där kommer det att pågå olika skådespel, bland annat Alice Berg och Hugo Kinhults bygge där en person ska hissas upp i luften utklädd till Amor med sina kärlekspilar i ett skådespeleri om populära Netflixserien Love is blind.

Resten är fristående fordon som byggts av allt från gamla bilar, cyklar och gokartbilar. Albin Tystrand har varit med och byggt om en bil till en drake som både sprutar eld och vrålar som Katla från Olle Hellboms film om Bröderna Lejonhjärta.

Hur löser man att den sprutar eld?

– Man bygger med Chalmers pyrotekniska kommitté, skrattar han.

– Hade vi inte haft pyrot med oss så tror jag att vi hade varit lite oroliga, konstaterar Evelina Risberg, som också varit med och byggt draken.

Starta klippet för att se studenternas byggen.

Så går cortégen

Cortègetåget avgår 18:15 den 30 april från Gibraltarvallen vid Chalmers campus och fortsätter längs följande gator:

Gibraltargatan

Läraregatan

Viktor Rydbergsgatan

Kungsportsavenyn

Vasagatan

Aschebergsgatan

Läraregatan

Gibraltargatan

Källa: Chalmers Cortége Commite

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.