IVF-forskaren: ”Sluta pressa överviktiga kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att överviktiga kvinnor som tvingas går ner i vikt innan de godkänns för IVF-behandling inte ökar sina chanser att bli gravida, trots viktminskning.

– Forskningsresultaten var väldigt förvånande och vi måste ändra sättet vi ser på BMI-gränser, säger Snorri Einarsson, gynekolog och forskare.

Den som söker hjälp för att bli gravid genom så kallad IVF-behandling kan i dagsläget bli nekad på grund av övervikt. I Sveriges regioner varierar den BMI-gränsen mellan 30 och 35.

På grund av de strikta BMI-gränserna uppmanas ofta kvinnor att gå ner i vikt för att hamna under den godkända gränsen. Det här upplevs som en vikthets som i många fall sätter djupa spår hos de drabbade.

”Regionerna borde ändra sina BMI-gränser”

Men ny forskning visar att en viktminskning hos överviktiga kvinnor innan IVF-behandling varken ökar chansen till att bli gravid, eller ger färre komplikationer under graviditeten och med barnet.

Utifrån resultatet från studien menar forskaren Snorri Einarsson att det är dags för Sveriges regioner att ifrågasätta och ändra de strikta BMI-gränserna vid fertilitetsbehandling.

– Det är svårare att bli gravid som överviktig, men om en kvinna är i övrigt frisk tycker jag inte att hon ska nekas hjälp enbart för att hon har ett BMI över den nuvarande gränsen, säger han.

Snorri Einarsson, som genomfört studien, är gynekolog, obstretiker och har en specialisering i reproduktionsmedicin.

I klippet: Hör forskaren Snorri Einarsson och läkaren från Akademiska sjukhuset om hur BMI-gränsen för IVF-behandling behöver ses över.

OM IVF-STUDIEN:

  • Bestod av drygt 300 kvinnor med BMI 30-35 som delades upp i två grupper.
  • Ena gruppen fick gå viktminskningsbehadnling med strikt pulverdiet i 12 veckor innan insemination, andra gruppen genomgick IVF-behandling direkt.
  • Trots att det skilde i genomsnitt 10 kg mellan de två grupperna var det ingen skillnad i resultat gällande antal graviditeter, graviditetskomplikationer eller det senare födda barnets hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.