Ingrid nekades IVF-hjälp – upplevde vikthets

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det har gått nästan 20 år sedan Ingrid Ragnar sökte hjälp för att bli gravid genom IVF minns hon tydligt läkarnas ord om att det kunde vara hennes övervikt som orsakade barnlösheten. Något som har påverkat henne starkt.

– När jag gick från läkaren som berättade att jag inte kunde få barn och att det kunde bero på min övervikt, då kunde jag ha kastat mig i ån för jag kände mig så utlämnad åt mig själv, säger Ingrid Ragnar.

Var du bor i landet kan påverka dina möjligheter att få hjälp med att bli gravid, visar en kartläggning som SVT har gjort. Men något som är gemensamt är att det i alla regioner finns en BMI-gräns, vilken om du vill bli hjälp beviljad inte får överträdas.

Inom Region Uppsala finns önskemål om att patienterna ska ha ett BMI under 28, men gränsen dras vid BMI 35. Ett BMI på 28 motsvarar för en kvinna som är 168 centimeter lång en vikt på ungefär 80 kilo.

För Ingrid Ragnar är det ofattbart att det än idag är samma fokus vid patienternas vikt.

”Diskriminerande”

– Jag kan tycka att det är diskriminerande som skattebetalare att bli nekad hjälp med att få barn om man har problem med det. Vad är det för skillnad mot andra diagnoser – som behandlas i alla lägen? säger hon.

Efter att ha nekats IVF-behandling fick Ingrid Ragnar sonen Carl på naturlig väg några år senare.

Enligt Region Uppsala grundar man beslutet om BMI-gräns på att chanserna för lyckat utfall ska vara så höga som möjligt, för både mamma och blivande barn. Det menar Stavros Iliadis, medicinskt ansvarig på Akademiska sjukhusets reproduktionscentrum.

I klippet: Hör Ingrid Ragnar berätta om hur vikthetsen inom IVF-vården påverkade henne, och om hur hon till sist gick vidare.

Där går BMI-gränsen för att bli beviljad IVF – i respektive region:

Blekinge: 30

Dalarna: 35

Gotland: 35

Gävleborg: 35

Halland: Hänvisar till Malmö som har 30

Jämtland-Härjedalen: 30

Jönköping: 30

Kalmar: 30

Kronoberg: Önskvärt under 30, men max 35 (men då krävs 10 procent viktnedgång)

Norrbotten: 30

Skåne: 30

Stockholm: 35

Sörmland: 35

Uppsala: 35

Värmland: 35

Västmanland: 35

Västra götaland: 35

Västernorrland: 30

Västerbotten: 30

Västernorrland: 30

Örebro: Helst under 30, men gräns vid 35

Östergötland: 30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.