Den som söker hjälp för att bli gravid genom så kallad IVF-behandling kan i dagsläget bli nekad på grund av övervikt. I Sveriges regioner varierar den BMI-gränsen mellan 30 och 35.

På grund av de strikta BMI-gränserna uppmanas ofta kvinnor att gå ner i vikt för att hamna under den godkända gränsen. Det här upplevs som en vikthets som i många fall sätter djupa spår hos de drabbade.

”Regionerna borde ändra sina BMI-gränser”

Men ny forskning visar att en viktminskning hos överviktiga kvinnor innan IVF-behandling varken ökar chansen till att bli gravid, eller ger färre komplikationer under graviditeten och med barnet.

Utifrån resultatet från studien menar forskaren Snorri Einarsson att det är dags för Sveriges regioner att ifrågasätta och ändra de strikta BMI-gränserna vid fertilitetsbehandling.

– Det är svårare att bli gravid som överviktig, men om en kvinna är i övrigt frisk tycker jag inte att hon ska nekas hjälp enbart för att hon har ett BMI över den nuvarande gränsen, säger han.

Snorri Einarsson, som genomfört studien, är gynekolog, obstretiker och har en specialisering i reproduktionsmedicin.

I klippet: Hör forskaren Snorri Einarsson och läkaren från Akademiska sjukhuset om hur BMI-gränsen för IVF-behandling behöver ses över.