Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap: ”Kan spä på det politiska missnöjet” Foto: Maja Flygt/SVT

Tre frågor om folkomröstningar – lyssnar politikerna på resultatet?

Publicerad

När en namninsamling lett till en folkomröstning kan det landa i en knepig situation, menar Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap. Oftast står politikernas beslut fast – oavsett resultat i folkomröstningen.

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola, tror att folkomröstningen i Nynäshamn riskerar att få ett lågt valdeltagande. Bland annat eftersom beslutet att omorganisera hemtjänsten i Nynäshamn redan är fattat och kommunstyrelsens ordförande har sagt att man inte tänker ändra sig efter en folkomröstning.

– Det blir nog svårt för väljarna att motivera sig att gå till vallokalerna. De frågar sig nog: Varför ska jag gå och rösta om det inte kommer ha någon betydelse annat än att man kan lägga en blind protest?

När en folkomröstning röstar emot ett beslut som har fattats av majoriteten i fullmäktige uppstår två olika folkviljor att ta ställning till. Ska de styrande politikerna då fullfölja besluten som tagits av den folkvalda majoriteten i fullmäktige eller lyssna på omröstningen som drivits på av en minoritet? Se tre frågor om folkomröstningar efter folkinitiativ i videon ovan.

Det krävs för folkomröstning

För att få igenom en folkomröstning krävs det att tio procent av kommunens röstberättigade skrivit på namnlistorna och att minst en tredjedel av politikerna i fullmäktige röstar för en folkomröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet