Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bråkiga morgnar med småbarn, ständiga konflikter med tonåringen eller ny som förälder i Sverige? Med stöd från föräldragruppen ska det bli lättare att hantera. Foto: Maja Flygt/SVT

Huddinge växlar upp föräldrastödet – ska förebygga kriminalitet

Publicerad

Hur ska man hantera konflikter med barnen? Vad gör man när tjat och bråk tar över vardagslivet? Att tidigt stötta föräldrar är det främsta förebyggandet arbetet som görs i Huddinge just nu – och rekordmånga tar hjälp.

Genom att skapa trygga föräldrar hoppas man på sikt kunna förebygga att barnen hamnar snett eller i gängkriminalitet. Att tidigt nå ut till familjer kan också sänka tröskeln till att be om hjälp hos socialtjänsten, tror Anette Stork Stjernström, chef på den förebyggande enheten i Huddinge.

– Förhoppningen är att vi kommer in så tidigt i människors liv att större problem kan undvikas, säger hon.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Fördubbling av föräldrar

Antal föräldrar som deltar i stödgrupper har mer än dubblerats i Huddinge kommun. 2022 var det 207 föräldrar som deltog i kurserna, år 2023 var det 474. Fler anställda familjerådgivare och bredare utbud av kurser är några av förklaringarna till ökningen.

– Det tidiga föräldraskapsstödet är det vi satsar på i kommunen. Det ger vi i våra föräldragrupper men också individuellt.

Huddinge använder sig av en rad framtagna program för föräldragrupper som riktar sig till olika åldersgrupper hos barnen. En del program är mer generella medan andra är inriktade på olika svårigheter i familjen. Ett av programmen ger stöd till föräldrar som är nya i Sverige.

Tror på långsiktiga effekter

Exakt hur effektiva stödgrupperna är på sikt är osäkert. I Huddinge gör man också idag fler hembesök hos föräldrar, likt Rinkebymodellen, en metod som inte visat sig ha så stora effekter som önskat.

När man inte ännu kan se de långsiktiga effekterna, varför vågar ni ändå satsa mycket resurser på det här?

– Vi tror ändå att det här förebyggande arbetet ger effekt på lång sikt och vi ser inte riktigt någon annan väg. Vi måste börja i den här änden, säger Anette Stork Stjernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet