Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre frågor om stöd till föräldrar: ”Generellt sett är föräldrar i Sverige bra på sitt uppdrag” Foto: Maja Flygt/SVT

Tre frågor om föräldraskap – behöver man lära sig vara förälder?

Publicerad

Det ska erbjudas bättre och mer jämlikt stöd till föräldrar i landet. Därför har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd nyligen fått i uppdrag att utbilda kommuner och regioner. Men varför ska kommunerna blanda sig i föräldraskapet? Det svarar utredare Camilla Pettersson på i videon.

Det förebyggande arbetet med att ge stöd till föräldrar ser väldigt olika ut i landets kommuner och regioner, menar Camilla Pettersson, utredare på Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd. Nu tar man därför fram en gratis grundutbildning riktad till alla som arbetar med föräldrastöd i landet.

– I besparingstider ser vi tyvärr att det är större risk att de här förebyggande föräldraskapsstödjande åtgärderna prioriteras bort, vi hoppas den här grundutbildningen kan vara en motvikt till det, säger hon.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Föräldrastödet kan handla om både generellt stöd till föräldrar men även riktade insatser där man ser eventuella risker.

Olika utbud av föräldragrupper

Huddinge är en av kommunerna som har satsat på föräldrastöd de senaste åren. Det handlar bland annat om föräldraföreläsningar, hembesök och föräldrastödgrupper. I föräldragrupperna har antalet deltagare mer än dubblerats mellan 2022 till 2023.

Här finns en karta som Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd har tagit fram över vilka program som används i de olika kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet