Foto: SVT

Polis misstänkt för våldtäkt frias – döms för andra brott

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman som varit misstänkt för bland annat våldtäkt frias från våldtäktsmisstankarna. Han döms dock för andra brott.

Polismannen var åtalad för flera olika brott, bland annat våldtäkt. I dag kom Örebro tingsrätts dom. Tingsrätten dömer att mannen, som arbetat som polis i Örebro, frias från våldtäkt och rattfylleri. Han döms däremot för bland annat dataintrång och tjänstefel.

Båda medger att de haft sex

Det var i december som mannen greps och han har medgett att han och målsäganden haft sex, men har hela tiden menat att det varit frivilligt.

Brottsmisstänkt polis i Örebro

När tingsrätten gått igenom polismannens och kvinnans berättelse konstaterar man att de berättar samma händelseförlopp om vad som hände i kvinnans lägenhet, men att deras förklaring till varför de träffades skiljer sig.  

Enligt tingsrätten har kvinnan inte visat att hon inte ville ha sex med polisen, och inte heller påstått att han använt sig av något hot eller våld för att tvinga henne till sex. 

Ej bevisat att det var ofrivilligt

Därför kommer tingsrätten fram till att åklagaren inte har lyckats bevisa, med det höga beviskrav som gäller i brottmål som man skriver i domen, att kvinnan inte deltog frivilligt i det som skedde.

Åklagaren yrkade i första hand på att polismannen skulle dömas för våldtäkt och i andra hand för oaktsam våldtäkt. Han frias dock från båda.

Däremot döms mannen för 28 fall av dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt samt ett fall vardera av ringa narkotikabrott och tjänstefel. För de brotten döms mannen till villkorlig dom.

Enligt tingsrätten skulle han också ha dömts till dagsböter, om det inte varit så att han enligt polismyndighetens Personalansvarsnämnd, PAN, kommer att bli av med sitt jobb som polis vid en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsmisstänkt polis i Örebro

Mer i ämnet