Åklagare Maria Sterup anser att polismannen ska dömas till fängelse. Foto: SVT

Åklagaren vill fängsla den våldtäktsåtalade polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen avslutades rättegången mot den våldtäktsåtalade Örebropolisen. Åklagare Maria Sterup vill att mannen fängslas för våldtäkt. Samtidigt meddelar Polismyndigheten att polismannen kommer avskedas om han döms.

Åklagare Maria Sterup yrkar alltså på att den åtalade polismannen ska dömas till fängelse. Mannen står bland annat åtalad för våldtäkt och narkotikabrott. Någon längd på fängelsestraffet har åklagaren däremot inte preciserat.

– Jag uttalar mig inte om det, det gjorde jag inte i tingsrätten heller. Stämningsansökan täcker flera typer av våldtäktsbrott och straffet beror på hur domstolen ser på det. Men det är fängelsestraff som gäller, anser jag, säger Maria Sterup.

Brottsmisstänkt polis i Örebro

Efter rättegången släpptes polismannen på fri fot. Anledningen till det var att han var häktad för att inte påverka utredningen eller själva rättegången. Men när vittnesförhör var avklarade och alla bevis presenterade försvann alltså skälen för att hålla honom häktad.

Sägs upp om han döms

Under förhandlingarna begärde tingsrätten ett yttrande från personalansvarsnämnden hos Polismyndigheten. I yttrandet, som är undertecknat av rikspolischefen Anders Thornberg, framgår det att polismannen kommer sparkas om han döms för brott.

Nämnden har, parallellt med rättegången, inlett ett så kallat skiljeförfarande redan innan domstolsförhandlingarna. Detta baseras på att polismannen har erkänt en rad brott under förhör.

SVT Nyheter Örebro har sökt polisens personalansvarsnämd som inte vill kommentera ärendet. SVT har även sökt den åtalade mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsmisstänkt polis i Örebro

Mer i ämnet