Foto: SVT

Våldtäktsåtalade polisen: ”Jag kommer inte jobba som polis igen”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inleds rättegången mot Örebropolisen som åtalas på 35 punkter. Bland annat anklagas mannen för att ha våldtagit en kvinna, kört bil påverkad av amfetamin och gjort flera otillåtna sökningar på unga kvinnor i polisens register.

Den 9 december 2019 hämtade den åtalade polisen upp en kvinna. De hade haft kontakt i några veckor via chattar och telefonsamtal. De hade gjort upp att han skulle skjutsa henne till hennes bostad.

Under färden ifrågasatte kvinnan varför polismannen körde så fort. Hon tyckte att han verkade märklig och frågade om han var påverkad. Polismannen svarade att han tagit amfetamin innan han plockade upp henne och erbjöd sedan kvinnan amfetamin.

Brottsmisstänkt polis i Örebro

Kvinnan frågade om polismannen inte var rädd för att bli stoppad av sina kollegor. Han svarade att hon inte behövde oroa sig, att alla poliser vet vem han är och att de aldrig skulle misstänka honom.

Anklagas för våldtäkt

Väl framme i kvinnans lägenhet skedde det som åklagaren menar är en våldtäkt. Enligt kvinnan var polismannen först beskyddande och förtroendeingivande. Men när de kom till hennes bostad blev han aggressiv och hon säger att hon blev rädd för honom.

Han anmäldes för våldtäkt samma dag. Tre dagar senare slog polismannens kollegor till mot hans bostad. Där hittade de bland annat amfetamin, tramadol och cannabis.

Polismannen själv medger stora delar av händelseförloppet men förnekar att det handlat om en våldtäkt.

Sexmissbruk och amfetamin

I förhören berättar polismannen återkommande om att han är sexmissbrukare och att det han nu står åtalad för är en konsekvens av hans missbruk.

Polismannen erkänner att han tagit amfetamin vid upprepade tillfällen. Han har delvis köpt det av en person som han bland annat haft kontakt med när Kriminalvården utsåg honom till personens övervakare. Han har även kommit över amfetamin i samband med polisiära ingripanden.

Han berättar själv om ett tillfälle i somras när han skulle kontrollera misstänkta personer. Han satt ensam i en polisbil vid tillfället. De misstänkta personerna lämnade platsen och kastade sitt amfetamin på marken. Polismannen plockade då upp det och stoppade det i egen ficka. Det upphittade amfetaminet rapporterade han aldrig, han tog det i stället och använde för eget bruk.

Sökte på unga kvinnor i polisens register

Utöver våldtäkt och narkotikabrott åtalas mannen även för brott mot tystnadsplikten när han skickat bilder på beslag och berättat om utredningar för utomstående.

Han åtalas även för flera fall av dataintrång. Dataintrånget består av att han har sökt på unga kvinnor och deras familjemedlemmar i polisens olika register. I förhör säger polismannen bland annat att han sökt på kvinnor han träffat på krogen och i vissa fall i yrket.

Känner skam inför kollegor

Polismannen säger att sökningarna i polisens register är en del av hans sexmissbruk. Han erkänner merparten av slagningarna och jämför dem med att porrsurfa, enligt polismannen matar det hans sexberoende. 

Under förhör säger han även att han inte tänker bli polis igen och att han inte kommer kunna möta sina kollegors blickar på grund av den skam han känner.

I dag, fredag, inleds rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsmisstänkt polis i Örebro

Mer i ämnet