Foto: TT

VM-arbetare: ”14 timmars jobb i extremhetta”

Uppdaterad
Publicerad

Arbete i tolv till fjorton timmar om dagen i upp till 50 graders tryckande hetta. Protester som kan innebära stoppade löner och försäkringar som upphör att gälla om man lämnar Qatar.

Med drygt fem månader tills det att fotbolls-VM inleds berättar nu två gästarbetare för TT om arbetsförhållandena i Qatar.

För Ahnaf och Christian – båda har bett om att få vara anonyma och ha fingerade namn – är det första besöket i Sverige. Ursprungligen från Filippinerna respektive Bangladesh är de på plats i anslutning till fackförbundet Byggnads kongress på Arlanda för att ge sin bild av arbetsförhållandena i Qatar.

För när världsstjärnor springer in på några av VM-arenorna är det Ahnaf, Christian och deras kollegor som byggt dessa, liksom all infrastruktur i anslutning – vägar, broar och lyxhotell. Den totala kostnaden uppges ligga på svindlande 200 miljarder dollar, enligt olika beräkningar.

Det humanitära lidandet är lika svårt att greppa som de astronomiska kalkylerna, med rapporterade dödstal om upp till drygt 6 000 gästarbetare, enligt The Guardian.

– Det är tufft under sommaren, väldigt varmt, omkring 40 graders värme men ibland ända upp till 50 grader. Du jobbar alla dagar i veckan utom fredag, det kan vara 12–14 timmars arbetsdagar, berättar Ahnaf.

Långa resvägar

Då är de långa resvägarna inkluderade. Många migrantarbetare som kommer från asiatiska länder blir inhysta i baracker och transporteras därifrån till själva byggarbetsplatserna.

– Tidigare var det så att man inte fick betalt för själva resandet och det kunde vara resor på två timmar – enkel väg, berättar Christian.

– Vid ett tillfälle stängde man av ett vägbygge, där jobbade 5 000 migrantarbetare som man inte betalade ut någon lön till på sex månader. Många av dessa vet inte vad som gäller och ländernas ambassader har heller inte koll på hur många som bor där eller jobbar i landet. Arbetarna har skickats dit av olika agenturer, säger Christian.

En sammanslutning

Trots att protester mot förhållandena förekommer är det högst troligt att de inte ger någon effekt utan i stället gör att migrantarbetarna hamnar utanför systemet och utan lön.

KLIPP: Kritiken stor mot Fifa och Qatar efter VM-hotellens nej till homosexuella

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Fotbolls-VM i Qatar

VM spelas mellan den 21 november och den 18 december.

Inför VM har Qatar investerat bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

Qatar har 1,5–2 miljoner migrantarbetare.

The Guardian har rapporterat om att 6 500 migrantarbetare har mist livet sedan Qatar tilldelades VM.

I Qatar används det ökända kafalasystemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en migrantarbetare i händerna på arbetsgivare.

Till exempel Amnesty har nyligen krävt att Fifa ska kompensera migrantarbetarna med motsvarande 4,4 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.