Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Svenska skrällduon Hellvig och Åhman sensationellt vidare till EM-final

Uppdaterad
Publicerad

De norska OS-guldmedaljörerna Anders Mol och Christian Sörum hade inte tappat ett set under hela turneringen.

Mot Sverige tappade de två – och nu är David Åhman och Jonatan Hellvig sensationellt vidare till EM-final efter en riktig rysare.

– Jag vet inte hur vi lyckades men vi spelade väldigt, väldigt bra, definitivt vår bästa match, säger Åhman till SVT Sport.

De svenska beachvolleybolltalangerna Jonatan Hellvig och David Åhman har hyllats för deras innovativa spelstil och tagit den ena meriterande skalpen efter den andra under EM i München.

Men att de skulle ha någon chans mot de regerande OS, VM- och EM-mästarna från Norge, Anders Mol och Christian Sörum, var det i princip ingen som trodde inför söndagens semifinal.

Då klev svenskarna in och chockade alla. De hamnade visserligen i ett tidigt underläge i första set men vid ställningen 10-7 plockade de fyra raka poäng och sen var det aldrig riktigt något snack om saken. Åhman och Hellvig vann setet med 21–16.

– Sverige krossar världens bästa lag i första set men det innebär inte att de kommer att vinna för jag har svårt att se att Christian Sörum kommer att spela så här dåligt under resten av matchen, sa SVT:s expert Mattias Magnusson efter första set.

”Tänkte att vi har allt att vinna”

I andra set fortsatte svenskarna att imponera och gick upp i en tidig 9–5-ledning innan norrmännen vaknade till liv och plockade fyra raka poäng. Därefter fortsatte lagen med att följa varandra åt under återstoden av setet, men till slut kunde Norge vinna det med 23–21 efter att de, bland annat, räddat en svensk matchboll.

– Vi tänkte att vi har allt att vinna, vi bestämde oss för att ge järnet i tredje set, säger Hellvig.

Om Åhman och Hellvig var drabbade av nervositet under det tredje setet så visade de inga tecken på det. Avslutningen utvecklade sig till en riktig rysare och när det som mest behövdes klev de fram och levererade. Först Åhman till 14–13 och sen avgjorde Hellvig matchen med att skicka in 15–13 efter att Åhmans serve skapat oreda i det norska försvarsspelet.

– Jag vet inte hur vi lyckades men vi spelade väldigt, väldigt bra, definitivt vår bästa match. Vi gör väldigt få misstag, spelar jättestabilt anfallsspel och så lyckas vi få upp lite bollar på dem som vi tar till vara på, säger Åhman.

Finalen spelas 17.30

I finalen senare i dag, 17.30 närmare bestämt, väntar det tjeckiska paret Ondrej Perusic och David Schweiner som imponerade stort när de pulveriserade sina motståndare i semifinalen.

– Nu ska vi hem till hotellet och vila och bara ta det lugnt inför nästa match, säger Hellvig.

FRÅN ARKIVET: SVT träffade Hellvig och Åhman 2018 inför ungdoms-OS 2018

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.