Trädgårdstiders pickles

Trägårdstiders pickles

Publicerat:

Tillagningstid:

Pickles är kylskåpets "schweizerkniv", det perfekta ackompanjemanget till allt på lunchbordet och en hel del på middagsbordet. Använd dina pickles till remouladsås, stekt kött, fisk, korv, råbiff och mycket mer.

Ingredienser

2 kg grönsaker t.ex. följande fördelning:

  • 500g
    blomkål
  • 400g
    lök
  • 300g
    morötter
  • 300g
    rotselleri
  • 300g
    gröna bönor
  • 200g
    savoykål eller vitkål
  • 90g
    salt

Inläggningslag

  • 8dl
    dansk lagereddike (ättiksprit gjord av vatten och jäst alkohol)
  • 550g
    socker
  • 1
    färsk chili, halverad och kärnfri
  • 30g
    senapsfrön
  • 2msk
    gurkmeja
  • 1/2msk
    curry
  • 1/2msk
    mald spiskummin
  • 25g
    senapspulver
  • 30g
    majsstärkelse + ett par msk vatten

Så lagar du

Trädgårdstiders pickles

  1. Dela blomkålen i små buketter, skär grönsakerna i bitar på max 1,5 cm i tjocklek.
  2. Vänd grönsakerna med salt i en stor skål och låt stå i några timmar eller helst över natten. Skölj de saltade grönsakstärningarna väl i en sil.
  3. Lägg alla ingredienser till inläggningen i en stor kastrull som också rymmer grönsakerna och koka upp.
  4. Höj värmen hela vägen och lägg grönsakerna i den kokande "sylten" och koka i 2 minuter, de ska inte koka för länge eftersom de kan förlora en del av krispigheten. 
  5. Rör ner majsstärkelsen i vattnet och rör ner blandningen och låt koka upp.
  6. Plocka upp grönsakerna med en stor sked och lägg dem direkt i skållade och rengjorda inläggningsburkar. Stäng locket och låt svalna.
  7. Förvara burkarna i kylskåp, där de kommer att hålla sig i 6-8 månader oöppnade och efter öppnandet i en månad. 
  8. Använd dina pickles till remouladsås, stekt kött, fisk, korv, råbiff och mycket mer.

 

Obs! Tips: 

Man kan göra detta med en vanlig 1-2-3-lag på 12-procentig ättika. Det går visserligen att byta ut 12-procentig ättiksprit mot vinäger i en 1-2-3-lag för grönsaksinläggningar, men då måste man ändra receptet så att det i slutänden blir lika mycket ättika. Eftersom vinäger i regel innehåller hälften så mycket ättiksyra jämfört med ättiksprit, 6 procent istället för 12 procent, måste man dubblera mängden vinäger jämfört med mängden ättiksprit. Dessutom måste mängden tillsatt vatten halveras, annars blir lagen för utspädd.

Dela det här receptet med dina vänner!