Foto: TT

Så kan du minska arseniknivåerna i riset

Uppdaterad
Publicerad

Vuxna bör inte äta ris eller risprodukter varje dag och barn bör inte äta detsamma mer än fyra gånger i veckan, anser Livsmedelsverket. Här är några tips på hur du själv kan minska mängden av arsenik i din kost.

Enligt Livsmedelsverket är arsenikhalterna i ris och risprodukter inte så höga att det innebär några akuta risker, men arsenik är ändå ett ämne man ska försöka få i sig så lite som möjligt av.

Ett sätt att minska mängden arsenik i vanligt ris är att koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort, ungefär som man gör när man kokar pasta. Då kan arsenikinnehållet i riset minska med mer än hälften.

Arsenik i ris och risprodukter

Fullkorn inte bäst

Vilken typ av ris man konsumerar är också något man kan tänka på.

Eftersom fullkornsris oftare innehåller högre halter av arsenik rekommenderar Livsmedelsverket att inte alltid välja fullkornsvarianten.

Sedan är det som vanligt sunt förnuft som gäller. Det är viktigt att äta varierat, alltså olika sorters mat, och även att variera mellan olika varumärken. Detta minskar risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen.

En produktkategori som sticker ut i Livsmedelsverkets undersökning är riskakor. En produkt som är minst sagt populär i gruppen småbarnsföräldrar.

Livsmedelsverket råder nu föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor. 

Eko eller inte? Spelar ingen roll!

Då arsenik finns naturligt i jorden går det inte att påverka halten av arsenik genom att odla ekologiskt. Det gör alltså inte någon skillnad om man köper ekologiskt ris eller inte.

Och eftersom arsenik finns i berggrunden kan förekomsten variera stort från plats till plats – och även från åker till åker. Därför är det svårt att säga om ris från ett specifikt land eller en region innehåller mycket eller lite arsenik.

Höga nivåer i risdryck

Man har också sett att höga nivåer av arsenik i risdrycker och därför bör föräldrar exempelvis tänka efter en extra gång innan de byter ut komjölk mot rismjölk för små barn.

I dag råder Livsmedelsverket föräldrar att inte ge några risdrycker till barn under sex år.  

För barn som är komjölksallergiker eller veganer bör man istället välja andra berikade vegetabiliska drycker.

En annan produkt som kan innehålla höga nivåer av arsenik är rissirap som ofta marknadsförs som ett ”naturligt” sockersubstitut. Värt att tänka på då är att naturligt inte alltid betyder nyttigt.

Fakta: Arsenik i ris

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.
  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.
  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.
  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.
  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.
  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.

Källor: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arsenik i ris och risprodukter

Mer i ämnet