Foto: TT

Livsmedelsbranschen: Vi ligger under gränsvärdena

Publicerad

Livsmedelsverket rekommenderar att föräldrar inte ska ge barn under sex år riskakor på grund av nivåerna arsenik i riset. Samtidigt ska EU vid årsskiftet införa gränsvärden för hur mycket arsenik olika livsmedel får innehålla. Och de alla de riskakor som Livsmedelsverket har undersökt understiger de gränsvärdena.

– Det kan vara förvirrande, säger Lena Sparring, Ica.

Livsmedelsbranschen välkomnar Livsmedelsverkets rekommendationer och undersökning om hur mycket arsenik som finns i olika risprodukter. Det berättar representanter för Coop, Axfood, Ica och Midsona som äger marknadsledande Friggs till SVT Nyheter.

Alla är tydliga med att de redan ligger under de gränsvärden som EU kommer införa vid årsskiftet. Men trots det rekommenderar Livsmedelsverket att man inte ska ge riskakor till barn under sex år.

Arsenik i ris och risprodukter

– Det kan vara förvirrande. Livsmedelsverket behöver vara tydliga med produkter som understiger de gränsvärdena, säger Lena Sparring, chef för produktkvalitet hos Ica.

”Gränsvärdena behöver bli strängare”

Men enligt Livsmedelsverket beror rekommendationerna på att gränsvärdena som EU satt är för höga.

– Produkterna har halter som gör att man inte kan äta så mycket av dem utan att man får i sig halter av oorganisk arsenik som faktiskt skulle kunna öka risken för hälsan på lång sikt. Det tycker vi är bekymmersamt och anser att gränsvärdena behöver bli strängare, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog och riskhanterare på Livsmedelsverket.

Men även på livsmedelsjätten Axfood, som bland annat äger varumärket Garant, påpekar man tydligt att man ligger under gränsvärdet och att det är rekommendationer till konsumenter.

– Om livsmedelsverket ger det rådet så förutsätter vi att det finns en grund för detta, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Planerar inte varningstext

Tidigare i våras undersökte Livsmedelsverket tungmetaller i barnmat och då hittades arsenik i de flesta av de risbaserade gröt- och vällingprodukterna. Det fick de flesta livsmedelsföretagen att undersöka alla sina produkter för att se till att arseniknivåerna inte var för höga.

Det fick även producenten Kavli att lägga till en varningstext på produkterna. Men några sådana planer finns inte nu.

– Nej det gör det inte. Värdena är väldigt låga. Men om livsmedelsverket skulle tycka att det behövs så kommer vi att följa deras rekommendationer, säger Claes Salomonsson, på Axfood.

”En prioriterad fråga”

Friggs, som ägs av Midsona är marknadsledande på riskakor i Sverige, kommer titta på produktinnehållet och se om det finns nåt sätt som vi kan sänka halterna.

– Men det är svårt eftersom det finns naturligt i jorden, säger Katharina Hesselman Björnek, kvalitetschef på Midsona.

Livsmedelsföretagen är tydliga med att de alltid följer livsmedelsverkets rekommendationer och håller en kontinuerlig dialog med deras leverantörer om nivåerna av arsenik i deras produkter.

– Det är en prioriterad fråga, säger Salmonsson.

– Det finns ingen akut anledning för oro hos konsumenterna, säger Lena Sparring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arsenik i ris och risprodukter

Mer i ämnet