Tjetjener tar på sig dammkatastrof

Uppdaterad
Publicerad

Tjetjenska rebeller hävdar att de orsakade katastrofen på Rysslands största vattenkraftverk som inträffade i måndags och antas ha krävt över 70 människors liv.

Händelsen har hela tiden beskrivits som en olycka, men om man får tro inlägget på den kända protjetjenska webbsidan Kavkazcenter låg en grupp som kallar sig Martyrernas bataljon bakom.

”Tidsanställd granat”

”I maskinhallen lyckades vi placera en tidsinställd pansarbrytande granat som orsakade en mycket större explosion än vi hade hoppats på”, heter det i uttalandet.

Uttalandet motsägs av att de ryska utredarna säger att de inte funnit några spår av sprängämnen i det ryska kraftverket.

Tolv människor har hittas döda vid dammen, men många saknas ännu, så 76 personer förmodas ha dött.

Förklarar ”ekonomiskt krig”

Rebellerna förklarar också Ryssland ”ekonomiskt krig”.

Utöver den påstådda attacken mot kraftverket tar de också på sig bombdådet i republiken Ingusjien samma dag, då 24 människor dödades av en självmordsbombare i en lastbil.

I brevet på Kavkazcenter sägs att den tjetjenske gerillaledaren Doku Umarov har bestämt sig för att trappa upp det ekonomiska kriget. Sabotörer ska ha sänts ut runtom i Ryssland för att angripa gas- och oljeledningar, kraftverk och kraftledningar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.