Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Passagerare evakuerar brinnande flygplanet. Foto: Reuters/AP

Tuffa året för Boeing fortsätter – tre olyckor på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Tre olyckor på tre olika platser – under ett dygn. Den gemensamma nämnaren är att alla var Boeingmodeller. Den tuffa starten av året för flygplanstillverkaren fortsätter att kantas av incident efter incident.

Ett Boeing 737-300 sladdade på torsdagen av landningsbanan i Senegals huvudstad Dakar. Ombord befann sig 85 personer och minst tio av dem skadades, varav fyra allvarligt.

På bilder från platsen kan passagerare ses använda den uppblåsbara nödrutschkanan på planets sida för att ta sig ut. Vad som orsakat olyckan är ännu oklart.

Tidigare på torsdagen exploderade även ett av däcken på ett Boeing 737-800 under landning på Gazipasa flygplats nära kuststaden Alanya i Turkiet. Ombord befann sig 190 personer, varav alla klarade sig oskadda. Planet som tillhör Corendon Airlines var på väg från Köln, Tyskland.

Och mindre än 24 timmar tidigare kunde inte det främre landningsstället på ett Fedex-plan av modellen Boeing 767 fällas ut i turkiska Istanbul. Inte heller då kom någon till skada, rapporterar AP.

Med det har tre olyckor kopplade till flygplanstillverkaren Boeing skett på ett dygn.

Tufft år

2024 har varit ett tufft år för Boeing. I januari kom Boeing under hård kritik efter att en dörrplugg på ett Boeing 737 Max-9 slets loss mitt uppe i luften strax efter start, vilket bara var en i raden av flera andra incidenter.

Olyckan fick det amerikanska luftfartsverket (FAA) att införa ett tillfälligt flygstopp för alla modeller av 737 Max-9 tills dess att grundliga kontroller av planen genomförts.

Samtidigt har bolaget en av de sämst presterande aktierna på S&P 500 med en dipp på 27 procent i år.

Ny utredning inledd

Så sent som i tisdags öppnades en ny utredning mot bolaget. FAA utreder nu om Boeings inspektioner av modellen 787-dreamliner gått rätt till och om företaget anställda kan ha förfalskat besiktningsdokument, rapporterar The Guardian.

Tidigare i år meddelade även Boeing en ommöblering i det högsta ledet. Vd:n Dave Calhoun meddelade att han avsåg att kliva ner från rollen vid årets slut. Styrelseordföranden meddelade också att han kommer lämna. Även chefen för kommersiella flygplan Dan deal avgick fast med omedelbar verkan, skrev CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.