Skinnskatteberg vädjar till grannkommunen: Området inte lämpligt för vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol beslutade en majoritet i Skinnskattebergs kommunstyrelse att man säger nej till storskaliga vindkraftsetableringar i kommunen. Beslutet baserades på att man som liten kommun istället vill värna turism och frilufsliv.

Därför reagerar samma politiker när grannkommunen Smedjebacken nu pekar ut ett område vid kommungränsen, Långholmsberget, som lämpligt för vindkraft.

I maj förra året fattade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Socialdemokraterna ett inriktningsbeslut om att säga nej till storskalig vindkraft i Skinnskatteberg. Samma kvartett står bakom det som kommunen nu skickar in som yttrande på Smedjebackens förslag till ny vindbruksplan.

– Vi har skrivit till dem att vi har fattat det här beslutet i vår kommun och att det här området, Långholmsberget, är angränsande. Om de gör det här till ett vindkraftsområde så kommer det få stor påverkan på Skinnskatteberg, säger Lena Lovén Rolén (S), kommunalråd.

”Ser med oro på planerna”

Även om Smedjebacken skriver i sitt planförslag att vindkraft närmare gränsen mot Fagersta inte är lämpligt på grund av frilufts- och naturområden så har Fagersta kommun ändå reagerat på att Långholmsberget pekas ut och skickat in ett yttrande:

”Fagersta kommun ser med oro på planerna för en vindkraftspark i området i anslutning till Högbyns friluftsområde, på Långholmsberget. Önskvärt är att man säkrar att ingen utbyggnad sker där som kan uppfattas som störande eller rent av förstörande för allmänheten, boende eller människor som nyttjar vandringslederna i området.”

Ska gå igenom yttrandena

Smedjebackens ena kommunalråd Ingemar Hellström (S) kommenterar kort att att han i det här skedet inte har något att säga om grannkommunernas åsikter om Långholmsberget.

– Nu ska vi gå igenom alla samrådsyttranden som kommit in och därefter så får vi se hur vi hanterar dem, säger han. 

I klippet: ”Riksintresse för frilufsliv”  – därför vill Skinnskatteberg att grannkommunen ändrar sig om Långholmsberget.

Smedjebacken reviderar vindbruksplan

Smedjebackens kommun ska revidera sin vindbruksplan från 2018 och har haft sitt planförslag ute på samråd mellan 22 november 2021 till och med 31 januari 2022. Under den här tiden har boenden, organisationer, företag och grannkommuner kunnat lämna in synpunkter på förslaget.

Vindbruksplanen revideras för att anpassas till den tekniska utveckling som skett samt till ny forskning som kommit. I planförslaget har Smedjebackens kommun också sett över vilka områden som de anser som lämpliga respektive mindre lämpliga för etableringar.

Långholmsberget finns redan med som lämpligt område för vindkraftsetablering i Smedjebackens nuvarande vindbruksplan. Sedan hösten 2020 har företaget Njordr utvärderat förutsättningarna för en eventuell vindkraftspark på området, men har ännu inte beslutat sig för om man tänker gå vidare i projektet. Området har varit på tapeten tidigare – 2013 drev bolaget Eon ett projekt kring en park på 28 vindkraftsverk på området, men beslutade 2014 att inte gå vidare med planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.