Göran bor vid utpekade vindkraftsområdet Styggtjärnsberget: ”Har sökt oss hit för stillheten”

Uppdaterad
Publicerad

Byn Resmoren, nordost om Söderbärke, ligger bara några kilometer från Styggtjärnsberget. Området pekas ut som lämpligt för etablering av vindkraft i förslag till ny vindbruksplan för Smedjebackens kommun.

– Vi kommer skicka in alla synpunkter vi kan, säger Göran Vitell som bor i byn.

Förslaget till ny vindbruksplan är ute på samråd och kommunen väntar sig många synpunkter från grannkommuner, organisationer och från allmänheten. Från byn Resmoren, med fem hushåll, kommer synpunkter skickas in när man gått igenom hela planförslaget.

– Jag hoppas ju att det gör skillnad, att kommunen inser ett värde i att kommuninvånarna trivs, säger Göran Vitell, med ett förflutet som politiskt engagerad för moderaterna i Hallstahammars kommun.

Vindkraft i Dalarna

Nationellt uppdrag

Ingemar Hellström, styrande S-politiker i Smedjebacken, poängterar att mycket kan hända med planförslaget innan det slutligen antas som ny vindbruksplan. Inga fler områden kommer kunna läggas till, men däremot kan områden komma att tas bort som lämpliga.

– Att peka ut områden handlar verkligen inte om att jävlas med folk, utan vi har ett uppdrag från staten som vi ska uppfylla, som alla kommuner ska uppfylla. Det nationella uppdraget är att vi ska peka ut lämpliga områden för vindkraft och det gör vi i en vindbruksplan. Sen, om de är lämpliga områden eller inte, det avgör ju länsstyrelsen i slutänden, säger Ingemar Hellström som påpekar att man valt områden där så få människor som möjligt ska påverkas.

Vindkraftsplaner i tidig fas

Sedan tidigare har vindkraftsföretaget Elous visat intresse för området Styggtjärnsberget som även sträcker sig in i Norbergs kommun. Planerna är dock i en tidig fas där projekteringen kring förutsättningarna fortfarande pågår. Tidigare var det sagt att ett samråd mellan företaget, boende och berörda kommuner skulle ske under 2021, men företagets kommunikationsansvarige meddelar att det nu är aktuellt någon gång under 2022.

”Har ju sökt oss hit för stillheten” – hör Göran Vitell om hur tillvaron i Resmoren påverkas av vindkraftsplanerna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet