Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ägaren till Baltic Star har häktats. Frågan är hur det påverkar situationen med hans körodugliga båt som ligger förtöjd vid kajen i Lunde, Kramfors kommun. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Leif-Ivan Karlsson häktad – nu väcks hoppet om att Baltic Star flyttas från Lunde

Uppdaterad
Publicerad

”Det viktigaste är inte vitespengarna. Det viktigaste är att båten flyttas från Lunde”. Malin Svanholm (S), kommunalråd i Kramfors, ser hoppfullt på beskedet att Baltic Stars ägare gripits och därmed kan delges krav om vite.

I december ålades ägaren till Baltic Star vite på 200 000 kronor i månaden om inte båten flyttades. Men för att vitet ska träda i kraft krävs att Leif-Ivan Karlsson delges beslutet, något som inte kunnat ske då han befunnit sig utomlands – tills i påsk.

Greps i påsk

Under påsken greps Karlsson av polis i sitt hem. Misstankarna gäller grov oredlighet mot borgenärer, grovt försvårande av konkurs samt två fall av grova bokföringsbrott angående hanteringen av båten Baltic Star som ligger i Lunde hamn i Kramfors kommun. Ekonomiska brott som ska ha skett mellan 2019 och 2021.

M/S Baltic star

Under fredagen häktades han. Åtal ska väckas senast den 19 april.

”Bra att det händer något”

Vad det här innebär för den pågående tvisten med Kramfors kommun är oklart men kommunalrådet Malin Svanholm (S) tycker i alla fall att det är bra att det förändras något i ärendet.

– Det känns som om han nu får beslutet i sin hand så kanske det händer något, säger hon.

Fotnot: Efter denna publicering så har Leif-Ivan Karlsson delgetts vite från Kramfors kommun på 200 000 kronor per påbörjad månad sedan december förra året, rapporterar P4 Västernorrland. I en första version av artikeln uppgav vi felaktigt att brottsmisstankarna inte gällde Baltic star.

Skälen för häktning

Leif-Ivan Karlsson häktas på sannolika skäl misstänkt för:

  • Grov oredlighet mot borgenärer 2020 (Stockholm eller annan plats i Sverige)
  • Grovt försvårande av konkurs 2021 (Stockholm)
  • Grovt bokföringsbrott 2019 (Stockholm)
  • Grovt bokföringsbrott 2022 (Botkyrka)

Leif-Ivan Karlsson har bestridit åklagarens begäran om häktning.

Källa: Södertörns tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet