”Mer födande mammor än vad vi hade resurser till” – hör Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektören om sommaren på förlossningen Foto: SVT

Tuff sommar på förlossningen på Norrlands universitetssjukhus

Publicerad

Det har varit en tuff sommar på förlossningen i Umeå. Enligt Vårdförbundet har vårdplatserna inte räckt till och ibland har de helt nyutexaminerade barnmorskorna saknat mer rutinerad personal att få stöd av.

– Det har varit fruktansvärt, säger Cecilia Jakobsson på Vårdförbundet.

Enligt Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Västerbotten, hade man på förlossningen gjort en bemanningsplanering utifrån den sommarsituation som man brukar ha.

– Och det borde ha räckt. Men nu jag har inte de siffrorna så att jag kan uttala mig om varför det blev just på det här sättet, säger hon,

Enligt Winsa tar man också hänsyn till erfarenhet hos personalen när man planerar sommaren.

– Det ska finnas erfaren personal på avdelningarna också men vi ska också introducera nya medarbetare och våra medarbetare måste få semester varje år. Men naturligtvis ska man se till att det finns tillräckligt med erfaren personal så att man kan ge en patientsäker vård, säger hon.

Även påverkat BB

Enligt Vårdförbundet är det just på förlossningen som vårdsituationen varit mest ansträngd i sommar, något som också påverkat BB. Till VK säger Kia Lindståhl som är avdelningschef vid centrum för obstetrik och gynekologi, att man haft en beläggningsgrad på 131 procent på BB i juli.

Vårdförbundets Cecilia Jakobsson säger att man gått på minsta möjliga bemanning på förlossningen och att personal fått avbryta sin ledighet under sommaren för att stötta sina kollegor.

– Nu måste regionen satsa på sin personal, både när det gäller lön och bättre arbetsmiljö, säger Cecilia Jakobsson.

Ska utvärdera sommaren

Regionrådet Peter Olofsson (S) säger att man självklart ska ha en bra arbetsmiljö, men att vårdsommaren inte kan utvärderas förrän augusti är över och då med hjälp av alla verksamhetschefer.

– Det är omöjligt att svara på om det är felplanerat på förlossningen. Vi vet att somrarna är ansträngda och folk har fortfarande semester. Efter utvärderingen får vi veta vad vi ska lära oss inför nästa sommar, säger Peter Olofsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.