Hör ministern om hur de ska arbeta för en bra vård i framtiden i klippet ovan. Foto: SVT, Julia Hedlund

Personalkris inom vården – ministern gav inga löften om mer pengar till Västerbotten

Publicerad

Region Västerbotten står inför stora besparingar och det är även brist på sjuksköterskor.

Under onsdagen hölls seminarium på Umeå universitet om framtidens kompetens inom hälsa och sjukvård – en av gästerna var minister Matilda Ernkrans (S).

Under dagen pratades bland annat om hur man tillsammans på nationell, regional och lokal nivå kan samarbeta för hållbara lösningar för framtidens kompetensförsörjning inom vården.

– Jag skulle gärna se att vi kunde generera mer pengar som vi kunde lägga in i exempelvis vård- och omsorg och skola. Men vi lever i en verklighet där pengarna ska räcka till mycket, säger Matilda Ernkrans (S) minister för högre utbildning och forskning.

Ministern: ”Handlar om att samverka”

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om att Region Västerbotten står inför enormt stora utmaningar med besparingar på över 500 milljoner kronor de kommande tre åren. Det är även personalkris och inför sommarens har man i Umeå lockat sjuksköterskor med en lön på 50 000 kronor i månaden för att lösa bemanningen.

”Vi måste hålla hårt i plånboken. Vi kan inte ha den här utvecklingen. Vi har inte pengar för att finansiera vården överhuvudtaget. Staten måste fördela pengarna på ett annat sätt”, sa Regiondirektören Kent Ehliassson till SVT Västerbotten den 7:e maj.

Ska regeringen skjuta till mer pengar för att hjälpa till med kompetensförsörjningen i Västerbotten?

– Vi har ett antal åtaganden – en del måste budgetsättas men annat handlar också om ett gemensamt arbete om ett nationellt ansvar för kompetensförsörjning och vård- och omsorg, säger minister Matilda Ernkrans (S).

I klippet ovan kan du höra ministern förklara hur krisen inom vården ska lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.