Foto: SVT

Fotar bilarna vid besiktning – ska minska fusk

Publicerad

Bli inte förvånad ifall besiktningsteknikern tar fram sin mobil och tar en bild av din bil nästa gång du besöker bilprovningen. Fotot ska minska risken att det fuskas med fordonets identitet.

Besiktningsteknikern Martin Bodén i Skellefteå har besiktat tusentals bilar genom åren. Har han känt att det kanske är fel bil?

– Ja, jag har faktiskt tvivlat på att bilens identitet är riktig, erkänner Martin Bodén.

”Var säker på att det är rätt fordon som besiktas”. Så lyder första budet för alla bilbesiktare. Men det finns ju chassinummer?

– Jo, men chassinumret kan man få tag på på annat sätt. Så här kan vi visa att bilen fysiskt har varit inne.

Ska höja säkerheten

Att byta identitet på en bil kan vara lockande, ifall bilen är stulen. På Transportstyrelsen säger handläggaren Peter Holmlund att allt som kan förbättra säkerheten på bilprovningarna är positivt. Men någon obligatorisk kontrollfotografering är inte aktuell.

– Vi tar bild av registreringsskylten och bilen och matar in de uppgifterna i samma dataprogram som vi har alla andra uppgifter. På så sätt höjer vi kvalitén och säkerheten. Men vi gör detta på eget initiativ och ute i Europa är det vanligt, säger Martin Sjöström, stationschef på Opus bilprovning i Skellefteå.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.