Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket måste utsläppen från industrierna i Västra Götaland minska för att nå klimatmålet. Foto: TT

Klimatet: Industrins utsläpp minskar inte – samma som för 30 år sedan

Publicerad

Industrins utsläpp av växthusgaser i Västra Götaland har inte minskat i den takt som förväntats. De senaste siffrorna visar att utsläppen är på samma nivå som 1990.

– I viss mån drivs industrin fortfarande av kortsiktiga vinstintressen. Ambitionerna är höga, men vi har inte sett det omsatt i praktiken, säger Frances Sprei, ordförande i forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning.

Industrin står för nära hälften av de totala utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland. Utsläpp som varit oförändrade i 34 år måste nu minska med tre fjärdedelar på sex år, till 2030, för att regionen ske uppfylla sin del av Parisavtalet.

– Industrin här måste ställa om snabbare, inte bara för att nå klimatmål utan för att de ska kunna konkurrera på en marknad där det ställs allt högre klimatkrav, säger Frances Sprei, ordförande i forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning.

Fem stora utsläppare av växthusgaser

I Västra Götaland finns fem av landets tio största utsläppare av växthusgaser. I topp i regionen ligger raffinaderierna i Lysekil och Göteborg, drivna av Preem och St1. Dessa har enligt Frances Sprei valt olika strategier.

– St1 har inga planer för att nå målen för 2030, medan Preem i viss mån har det, säger hon.

St1 har inte velat ställa upp på intervju. I mejl förnekar man inte uppgifterna att man saknar plan till 2030, utan hänvisar till att man följer Sveriges klimatmål om att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser.

– Hittills har industrin inte gjort tillräckligt, men det är stora omställningar och det tar tid, och de har kanske inte fått tillräckligt mycket incitament för att ställa om sin verksamhet heller från region och regering, säger Frances Sprei.

Forskarna kritiska till industrin

I sin senaste rapport, som kom i december 2023, skriver forskarrådet att ”den nuvarande utvecklingen är helt otillräcklig för att nå Västra Götalands klimatmål till 2030”.

Näst störst utsläppskälla i Västra Götaland är transporter (26 procent), följt av jordbrukssektorn (12 procent).

De totala utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland har minskat med 17 procent sedan 1990, att jämföra med 33 procent för hela landet.

INDUSTRINS KLIMATUTSLÄPP

Hösten 2021 fick ett råd med sex forskare i uppdrag från Västra Götalandsregionens miljönämnd att följa upp klimatarbetet i länet – och rekommendera vad som behöver göras för att minska klimatutsläppen i den takt som krävs. Varje år publicerar forskarrådet en rapport, den senaste kom i december 2023.

Officiella utsläppsdata för regioner och kommuner publiceras på SMHI:s Nationella Emissionsdatabas och presenteras med 1,5 års fördröjning, därför gäller senast tillgänglig statistik för år 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.