Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan du själv göra för att förebygga att gårdstjuvar slår till hemma hos dig? Se polisen Kristian Nilsson berätta i klippet. Foto: SVT

Polisen: Så gör du det svårare för gårdstjuven att slå till

Publicerad

Under våren har många tagit fram sina lantbruksmaskiner vilket ökar risken för att tjuven ska slå till. Men vad kan du själv göra för att undvika att drabbas? SVT har följt med en polis till en gård för att få några tips.

I polisregion Väst har antalet gårdsstölder legat på en jämn nivå de senaste åren enligt Kristian Nilsson.

– Det går lite i omgångar. Nu på våren när många ska igång med sina gps:ser, ja då finns det väl en tendens att den typen av stölder ökar, säger Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

Tillsammans med bland annat försäkringsbolag, LRF och länsstyrelsen har han arrangerat gårdsvandringar dit lantbrukare bjudits in. Då får de information om hur lantbruksstölder kan gå till och hur de kan förebyggas.

Konceptet började i Halland men har spridit sig och har arrangerats även i bland annat Herrljunga och på Orust.

Se videon för att följa med när SVT följer med Kristian Nilsson på en gårdsvandring för att få tips på hur man gör det svårare för gårdstjuvarna att slå till.

”Måste göra sitt eget jobb”

Bland annat är kamerabevakning och belysning två viktiga verktyg menar Kristian Nilsson.

– Man måste göra sitt eget jobb. Det är viktigt att man tar sitt ansvar i det förebyggande arbetet. Polisen är en begränsad resurs.

Det låter ju som ganska dyra saker. Alla kanske inte har råd?

– Det har hänt mycket på marknaden på kameror. Några tusenlappar pratar vi säkert om. Men du kan få ganska bra grejer som filmar i bra kvalitet på natten. Har du en lampa som tänds upp i samband med det så har du fullgoda grejer.

Arbetet påverkas

Förutom att utrustningen som stjäls ofta är dyr att köpa in så drabbas även lantbrukarnas arbete av att bli av med till exempel traktorns gps.

– Det kan bli förseningar i produktionsledet när man odlar eller ska förbereda fälten. Då är det även vi kunder som handlar mat i butikerna som påverkas.

Antalet stölder i polisregion Väst (exkl butiksstölder och snatterier)

Hittills 2024: 15 958

2023: 62 548

2022: 68 405

2021: 65 353

2020: 71 459

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.