Foto: TT

Al-Azharskolan: ”Det är bara ett förslag”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Socialdemokraterna med förslaget att religiösa friskolor ska stoppas. Enligt Skolverket finns det omkring 70 religiösa friskolor och gymnasieskolor i landet.

På friskolan Al-Azharskolan, som har en muslimsk profil, reagerar man med ro på beskedet att Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor.

– Det är bara ett förslag och vi är en svensk grundskola, säger Hussein Ibrahim, rektor på Al-Hazarskolan i Vällingby.

Att skolan har en muslimsk inriktning är ingenting man märker av i undervisningen, menar Hussein Ibrahim.

– Att politikerna säger ”vanliga skolor” visar bara att de inte varit i skolan.

Det finns 13 religiösa friskolor i Stockholms län, varav 9 är kristna och 4 muslimska. Det visar statistik som Svd tagit fram.

Presenterades som vallöfte

Det var på Socialdemokraternas pressträff på tisdagen som förbudet mot religiösa friskolor presenterades som ett vallöfte. Civilministern, Ardalan Shekarabi (S), menade att den svenska skolan gått åt fel håll och att ett förbud mot religiösa friskolor skulle hjälpa till att bryta segregationen i samhället.

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer, sa han under pressträffen.

Även Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) är kritisk till religiösa friskolor och anser att skolorna separerar och sorterar barn.

– I Stockholm finns det inte en framtid för de som vill etablera religiös skolverksamhet, inte i våra lokaler iallafall, sa Olle Burell skolborgarråd till SVT Nyheter Stockholm förra veckan.

”Kommer det en ny lag följer vi den”

Al-Azharskolan har tidigare varit i blåsväder för att ha uppdelning mellan flickor och pojkar på skolbussen. Skolinspektionen har också kritiserat skolan för att de håller bön på lektionstid.

– Vi håller inte bön längre på våra lektioner. Kommer det en ny lag om hur skolor bedrivs så kommer vi att följa alla lagar som gäller. Muslimsk profil är en beteckning, då får myndigheterna hjälpa oss hjälpa oss att ändra den, säger Hussein Ibrahim rektor på Al-Hazarskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.