”Inga nya religiösa friskolor i våra lokaler”

Uppdaterad
Publicerad

Religiösa friskolor separerar och sorterar barn, det säger skolborgarråd Olle Burell (S) som nu sätter stopp för nya friskolor i stadens lokaler.

– I Stockholm finns det inte en framtid för de som vill etablera religiös skolverksamhet, inte våra lokaler iallafall.

Skolborgarråd Olle Burell (S) har tidigare gått ut med att han vill avveckla alla religiösa friskolor. Bakgrunden är det uppmärksammade programmet i TV4:s program Kalla Fakta där den muslimska friskolan Al Azhar i Vällingby separerade pojkar och flickor när de åkte skolbuss.

– Religiösa friskolor borde inte finnas i Sverige, det separerar och sorteras barn. Vi har redan klassklyftor och bostadssegregation som gör att skolan kämpar med att vara en mötesplats för alla. Att då lägga på religiös tillhörighet som en sorteringsfaktor är helt förödande, säger Olle Burell (S).

Skolborgarrådet har tidigare lyft frågan om avveckling av religiösa friskolor. Men nu sätter han alltså stopp för att låta nya religiösa friskolor så hyra lokaler av staden. Något han först berättade i en debattartikel i Expressen.

Rikspolitikerna har beröringsskräck i frågan

– Det går för långsamt, jag tror att det finns en politik majoritet i riksdagen. Men det är som att rikspolitikerna har en beröringsskräck i den här frågan. Man måste hitta blocköverskridande överenskommelser som att göra att vi kan få bort den grövsta formen av sortering barn i svenska skolsystemet. Nu gör vi det vi har möjlighet att göra i Stockholm, inga nya religiösa friskolor i våra lokaler, säger Olle Burell (S)

Vad betyder det för skolorna som redan har hyreskontrakt idag?

– De kontrakt som finns får finnas kvar. Men vi kommer aldrig hyra ut nya lokaler till religiösa friskolor, Olle Burell (S), skolborgarråd.

Innebär det också att man inte heller kan få förlängt kontrakt?

– Det får vi diskutera från fall till fall. Det viktiga är att tala om att i Stockholms så finns det inte en framtid för de som vill etablera religiös skolverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.