Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lasse Dahlqvist ger tre råd till dig som ska byta däck på bilen. Foto: Albin Aghamn/SVT

Tre råd: Det ska du tänka på när du ska byta däck på bilen

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Dahlqvist visar tre saker som är viktiga att tänka på när du ska sätta på sommardäcken.

Hur rent ska det vara – och ska man smörja bultarna? Hör Lasse Dahlqvists bästa tips inför däckbytet i klippet.

Så byter du till sommardäck korrekt

1. Ta bort bultarna/muttrarna och avlägsna det gamla hjulet.

2. För både det gamla och det nya hjulet samt fordonet: Rengör och inspektera alla kontaktytor, gängor (och i förekommande fall: adaptrar) med avseende på slitage, skador och överdriven korrosion.

3. Byt ut skadade, slitna och kraftigt korroderade delar.

4. Smörj inte gängorna eller ytorna före montering. (Anledningen är att det på personbilar då finns en stor risk att bulten/muttern dras förbi materialets sträckgräns, vilket leder till skador på gängorna och en sämre åtsittande bult/mutter som följd).

5. Se till att bultarna/muttrarna passar fälgen (konisk/rundad/platt).

6. Montera det nya hjulet och dra åt bultarna/muttrarna i ett tvärgående mönster (korsvis) till ett måttligt vridmoment, långt under det rekommenderade vridmomentet och kontrollera att hjulet sitter tätt och plant på navet.

7. Använd en korrekt justerad momentnyckel och dra åt bultarna/muttrarna i ett tvärgående mönster (korsvis) till det vridmoment som rekommenderas av fordonstillverkaren.

8. Extra viktigt! Efter 5 till 10 mils körning är det dags att kontrollera att bultarna/muttrarna sitter korrekt, enligt det föregående steget.

Källa: Däcksäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.