Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den dömde mannens försvarsadvokat, Tor Åström, berättar i klippet hur han ser på tingsrättens dom. Foto: SVT

Poliser attackerades med svärd – man döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

En polis fick livshotande skador efter att ha blivit attackerad av en man beväpnad med svärd under en insats på Kungsängen i Jönköping i januari.

En man i 35-årsåldern döms nu av Jönköpings tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.

Det var den 7 januari som två poliser åkte ut på ett larm om psykisk ohälsa på Kungsängen i Jönköping. Där följde de en 35-årig man in i ett skogsområde som gick till attack mot poliserna med ett svärd.

En av poliserna fick livshotande skador och den andra fick skador på en hand. I samband med händelsen sköt polisen verkanseld mot mannen.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Tillräckligt medveten

Mannen döms nu för två fall av mordförsök. Påföljden har tingsrätten bestämt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Den allvarliga psykiska störningen måste tas i beaktande när man bedömer mannens uppsåt. Men tingsrätten anser att det ändå är ställt utom rimligt tvivel att 35-åringen var i tillräcklig grad medveten om sitt handlande för att han ska anses ha haft uppsåt, säger Mikael Malm, rådman i ett pressmeddelande.

Tingsrätten menar att det handlar om mordförsök även i fallet med polisen som fick skador på handen, då 35-åringen ska ha svingat svärdet högt upp på hans skyddsväst, mycket nära halsen. Något som kunde blivit livshotande eller en dödlig skada om det träffat högre upp, menar rätten.

Dock var en nämndeman skiljaktig och anser att det handlade om försök till grov misshandel i det fallet.

Mannen ska också betala skadestånd på totalt runt en halv miljon till poliserna.

Mannens advokat menade att hans klient borde frikännas eftersom han inte var medveten om sitt agerande och därför inte hade uppsåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet