Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisregion Öst, om händelsen där en polis blev livshotande skadad och hur det har påverkat polisens arbete. Foto: SVT/TT

Kollegan efter polisattacken: ”Den mentala förberedelsen för det oväntade har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar rättegången mot den 35-årige man som åtalats för mordförsök på två polismän under ett ingripande i januari. En av dem blev livshotande skadad och den andra avlossade sitt tjänstevapen för att få stopp på mannen. Händelsen har påverkat många poliser i sitt arbete.

Mikael Ehne är vakthavande befäl vid polisregion Öst. Han är också vice ordförande i Polisförbundet i samma område.

Han beskriver stämningen på polisstationen direkt efter händelsen då hans kollegor blivit attackerad av en man med ett svärd.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

– Jag skulle inte säga att situationen var kaotisk, men nästintill. Vi vet ju inte hur det är med den skadade kollegan då, allt vi vet är att det är livshotande, säger han.

I klippet berättar Mikael Ehne hur händelsen påverkar arbetet i dag och hur det var den dagen i början av januari i år.

Riskerna med att arbeta som polis är stora och förberedelserna för vad de ska möta i olika situationer är många.

Attacken har påverkat arbetet

– Hundra procent förberedd på sådana här extrema situationer är svårt att bli. Om man ska nämna en siffra så kan vi kanske öva och förbereda oss på händelser till 90 procent, men sedan tänker vi också att: det sannolika är att det osannolika kan inträffa.

Rättegången börjar under måndagen och avslutas på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet