Frivilliga Bjärebor på plats vid ukrainska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Bjäreborna Kasper Nilsson och Robert Holmgren befinner sig i staden Medyka i Polen med förnödenheter som privatpersoner donerat. Väl på plats upplever de att det saknas organisering kring donationerna.

Det var i helgen som resan gav sig av mot Polen med en fullastad skåpbil med kläder som de fått av personer som velat hjälpa ukrainska flyktingar. Och för både Robert och Kasper fanns det ingen tvekan om att åka själva för att lämna donationerna.

– Det har inte varit någon diskussion om vi skulle åka eller inte, säger Kasper Nilsson.

Väl på plats i Medyka tycker de båda att det saknas organisationer för att ta emot och fördela exempelvis kläder som skänkts.

– Det ligger högar under öppen himmel. Skulle det regna så blir det helt oanvändbart, säger Robert Holmgren.

Se klippet för att höra om deras upplevelse.

Föredrar pengar

Det svenska Röda Korset har inte personal på plats i Polen men den polska organisationen finns där för att bistå.

I Sverige menar Röda Korset att det inte går att säkerställa att människor på plats kan ta emot exempelvis kläder och att det skulle vara mer effektivt om det donerades pengar.

– Att skicka ej efterfrågade saker riskerar att försena insatserna som vi faktiskt behöver göra. Att sortera, förvara och distribuera utgångna, slitna eller undermåliga produkter tar tid från hjälparbetarnas viktiga arbete, säger Björn Forsbeck, pressekreterare Röda Korset.

Han menar att arbetet blir mer effektivt om de som känner till  landet och området får handla in förnödenheter. Samtidigt menar Björn Forsbeck att läget är svårt i Ukraina och att butikerna har stängt.

– Då kan det införskaffas i grannländerna och det blir mer effektivt än att köra lastbil från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.