Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem nätter har Zoran Mitrovic upptagit en vårdplats i väntan på att få sitt knä opererat. Läkarfacket är oroligt för just vårdköerna när sjukhusets ekonomi kraftigt ska bantas. Se mer i videon. Foto: Minna Korsgren/SVT

Zoran har väntat fem nätter på operation – så slår sparpaketet på Helsingborgs lasarett

Publicerad

Zoran Mitrovic sitter i en rullstol utanför Helsingborgs lasarett med sitt brutna ben utsträckt framför sig. Han har väntat i fem dagar på en operation.

Första sparpaketet på 250 miljoner kronor togs i början av året.

Sedan dess har ytterligare två sparpaket klubbats igenom av de styrande borgerliga politikerna i sjukhusledningen, det tredje så sent som förra veckan. Totalt ska 450 miljoner sparas in och ungefär en tredjedel av besparingarna handlar om färre anställda.

Ingen får sparken men alla som slutar av olika skäl kommer inte att ersättas. Övertid och viss servicepersonal försvinner, likaså receptionister. Detaljerna ska avgöras på varje avdelning.

Oenigt om konsekvenserna

Johan Gustafsson, ordförande för Nordvästra Skånes Läkareförening, är bekymrad och kritisk.

– Det går inte att spara så här mycket utan att vården och arbetsmiljön drabbas, säger han.

Sjukhusstyrelsens ordförande Anders Lundström (KD) delar inte den bilden.

– Det är klart att det är tufft, men ambitionen är att patientsäkerheten inte kommer att påverkas, säger han.

Vill bara bli opererad

Zoran Mitrovic vet inget om sparpaket eller stora underskott. Men han vet hur det känns att vänta. Hans ben bröts i en fallolycka och nu har han bott på lasarettet i fem dagar och väntat på en operation – som skjutits upp för att det kommit ännu mer akuta fall som fått gå före.

Möt alla tre i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.