Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemtjänsten i Sölvesborg började märka av förändringen för tre-fyra år sedan enligt verksamhetschef Camilla Ryrstedt. Spela klippet för att höra henne berätta mer. Foto: Karin Karltun/SVT

Sölvesborgs problem: Automatkörkort försvårar sommarbemanningen

Publicerad

Att allt fler väljer att ta automatkörkort leder till vissa oanade konsekvenser.

I Sölvesborgs kommun ser man att de senaste åren blivit svårare att få ihop sommarbemanningen då flera sökande endast har körkort för automatbilar. Nu ser kommunen över sin bilpark.

Det är alltid något av en utmaning att få ihop hemtjänstens sommarbemanning, men de senaste åren har de tillkommit ytterligare ett problem. Allt färre har körkort för manuellt växlade bilar.

– Det har sakta krupit på och vi förstår att det här måste vi möta på något sätt, säger Camilla Ryrstedt som är verksamhetschef för hemtjänsten i Sölvesborg.

Går över till automatbilar

Majoriteten av hemtjänstens bilar är manuellt växlade. Då kommunen leasar sina bilar så är planen att gå över till automat allt eftersom avtalen går ut.

– Sen sker det ganska naturligt till exempel när vi tar in fler elbilar, säger Camilla Ryrstedt.

Trots utmaningen ser hon med tillförsikt på årets sommar.

– Det ser faktiskt bra ut just nu, vi kommer absolut få ihop det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.