Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingemar Lönnbom har skickat in ett medborgarförslag om att kommunen ska köpa tillbaka Nordenskjödska gården, spela klippet för att höra honom berätta varför. Foto: Karin Karltun/SVT

Efter flytten – stort engagemang för att läsesällskapet ska få tillbaka lokalen

Publicerad

Efter lite mer än 30 år fick Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek lämna sina lokaler på Nordenskjöldska gården. Nu höjs flera röster för att kommunen ska köpa tillbaka huset.

I mitten av mars så meddelade Karlskrona kommun att Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek skulle flytta från sina lokaler på Nordenskjöldska gården och att samlingen skulle magasineras.

Beslutet rörde upp många känslor och det har förts en livlig debatt både i lokal- och rikspress samt på social medier.

Vill att kommunen köper tillbaka huset

Frilansjournalisten och författaren Ingemar Lönnbom är en av debattörerna. Han startade en facebook-grupp för de som motsatte sig flytten som snabbt fick över tusen medlemmar.

Nu har han skickat in ett medborgarförslag till kommunstyrelsen.

– Det går ut på att kommunen borde köpa tillbaka Nordenskjöldska gården, säger han.

Öppet brev till kommunalråden

Även inredningsarkitekten Åke Axelsson, som ritat den platsbyggda inredningen har gett sin åsikt. I ett öppet brev till kommunalråden säger han att flytten är ett felbeslut.

”Att vårda sitt kulturarv är en humanistisk handling som har betydelse för samhället idag och i framtiden. Läsesällskapets böcker kastar inte bara ljus på det förgängnas liv och intressen, utan också på nutidens kultur och hur den ska tas om hand. Det är min förhoppning att Läsesällskapets bibliotek kan leva upp igen i sin egen miljö”

Spela klippet för att ta del av kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.