Foto: Scanpix/SVT

Mannen bakom myntet

Uppdaterad
Publicerad

Karl Fredrik Mattsson är mannen bakom horkarlsmyntet.

Det var i början av sommaren somett antal till synes vanliga enkronor dök upp, men med den ligga skillnaden atttexten ”vår horkarl till kung” var präglat på myntets ena sida. När mediabörjade rapportera om de mystiska mynten som såg ut att dyka upp lite här ochvar. Men idag fick vi veta att sanningen såg annorlunda ut, i samband med attmyntens skapare Karl Fredrik Mattsson trädde fram.

Hur det hela hade gått till blevallmänt känt när hans dokumentärfilm  ”Kungaexperimentet”visades idag. Filmvisningen skedde på Kulturhuset i Stockholm och det skedde isamband med konstutställningen Supermarket 2013 – Stockholm independent artfair.

Falsk enkrona smädar kungen

Berättade inte

Mattsson jobbar till vardags somcopywriter, har tidigare arbetat som socionom, men har ingen bakgrund somkonstnär. Han kallar hela kostprojektet som tog drygt ett år att genomföra för”en roande och oroande resa”. Han medgav också att det var ett sätt att roa sigpå kungahusets bekostnad. Men varför han tillverkade myntet fick ingen veta.

– Jag tycker inte att det ligger i mitt uppdragsom amatörkonstnär att förklara konst för någon.

Aldrig ute i handeln

Sammanlagt tillverkade han åttamynt, varav två jus tnu finns på Kungliga myntkabinettet – men de var aldrig i omlopp utan placerades ut strategiskt. Den 72-årigakvinnan som först hittade myntet och kontaktade media, var i själva verketMattssons mamma. – Hade jag betalat med dom och fått dom i omlopp är jag intesäker på att de hade dykt upp överhuvudtaget. Hela projektet hade misslyckatsom jag hade gjort på det viset.

Konstnären säger att han bekostathela projektet själv och att han är beredd på att åtalas.

-Jag är beredd att åtalas omkungen vill åtala mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk enkrona smädar kungen

Mer i ämnet