Prägligen ”Vår horkarl till kung” har förbryllat experterna. Foto: Scanpix

”Horkarlsmynt” går under klubban

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de ombesusade horkarlsmynten ska gå under klubban. Auktionen äger rum på måndag och pengarna ska oavkortat gå till Musikhjälpen.

Myntet ser ut som en vanlig enkrona men istället för ”Carl XVI Gustav” står det ”Vår horkarl till kung” på myntets ena sida.

–Jag har fått många erbjudanden om att sälja mynten sedan de dök upp. Det finns totalt åtta mynt och detta är det första och troligtvis enda som säljs, säger upphovspersonen Karl Fredrik Mattson till Resumé.

Falsk enkrona smädar kungen

Sammanlagt tillverkade Mattson åtta mynt men de var aldrig i omlopp utan placerades ut strategiskt.

–Först hittades ett mynt av min mamma, sedan hittade andra personer två mynt och när en person i Höör hittade ett tredje mynt var medietrycket enormt, berättar Mattson.

Polisanmäldes

Hur han gick tillväga för att tillverka är höljt i dunkel.

–Ingen kommentar, utan det är en annan sida av myntet, säger Mattson till Resumé.

Först försökte han anlita företaget Svenska medalj i Eskilstuna för att få hjälp att prägla 14 medaljer. Avsikten var att slipa ned dem och fälla in dem i enkronor som gröpts ur. Men när personalen såg texten gjordes en polisanmälan istället.

Att han eventuellt kan åtalas för förfalskningsbrott är inget som bekymrar myntens skapare. Under en presskonferens i september i år sade Mattson:

–Jag är beredd att åtalas om kungen vill åtala mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk enkrona smädar kungen

Mer i ämnet