Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wissam Ahmad al Halbi och hennes familj räddades från Gaza och togs till Västbanken – nu kan tvingas tillbaka till kriget Foto: Marco Nilson

Senaste nytt om Hamas och Israel

Iransk källa: Inga planer på vedergällningsattack

En högt uppsatt anonym iransk tjänsteman uppger för Reuters att det i nuläget inte finns några planer på en vedergällningsattack med anledning av explosionerna i Isfahan.

Enligt källan är det i nuläget oklart vem som låg bakom incidenten.

Irans militär har under morgonen sagt att luftvärn sköt ner ett antal mindre drönare i närheten av Isfahan. Iranska statsmedier har uppgett att det inte rör sig om en "utländsk attack".

Överblick

Tre män sitter på en soffa invid ruinerna av sitt förstörda hem i Khan Yunis efter att den israeliska armén dragit tillbaka sina styrkor från södra Gazaremsan.

Tre män sitter på en soffa invid ruinerna av sitt förstörda hem i Khan Yunis efter att den israeliska armén dragit tillbaka sina styrkor från södra Gazaremsan.
Foto: Haitham Imad
Markerad händelse

Turkiet stoppar all handel med Israel

Tonläget mellan Turkiet och Israel blir allt mer infekterat i takt med att Israels krig med Hamas i Gaza fortsätter.

Nu har Turkiet beslutat att stoppa handeln med Israel, skriver Israels utrikesminister Israel Katz på X. Handelsstoppet gäller både import och export.

Enligt Bloomberg, som talat med två turkiska källor med insyn, stoppas all handel från och med torsdag.

Enligt tidningen, med hänvisning till den turkiska statistikmyndigheten, var handeln mellan de båda länderna värd 6,8 miljarder dollar år 2023, och bestod till 76 procent av turkisk export.

Enligt Katz kommer Israel söka alternativa handelspartners för att kompensera Turkiets handelsstopp.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Skulle dröja till 2040 att återuppbygga Gaza

Om kriget mellan Israel och Hamas upphörde idag skulle det ta fram till 2040 att återuppbygga alla de hem som har förstörts under nästan sju månader av Israels bombningar och markoffensiver i området. Det konstaterar FN i en rapport som publicerades under torsdagen.

Enligt dem skulle det kosta minst 328 miljarder kronor att bygga upp all förstörelse på Gazaremsan.

72 procent av alla bostadshus har förstörts. Den totala mängden bråte från bombanfall och explosioner beräknas vara 37 miljoner ton. Utöver de bostäder och  infrastruktur som förstört är skadorna på det palestinska kulturarvet stora.

I videon kan du se förödelsen genom biltur i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Beslut om ultraortodoxa judar skjuts fram

Israeliska regeringen för ytterligare tid på sig att ta fram en ny lag kring det undantag som möjliggör att ultraortodoxa judar kan ägna sig åt religionsstudier, istället för militärtjänstgöring.

Landets högsta domstol har slagit fast att undantaget är diskriminerande och regeringen fick från början fram till 31 mars att ta fram ny lagstiftning. Regeringen, som hänvisar till kriget i Gaza, får nu fram till 16 maj, rapporterar Reuters och hänvisar till ett domstolsbesked under torsdagen.

Frågan om undantaget riskerar att splittra regeringen.
I videon listar Israelkännaren Anders Persson tre orsaker till att frågan är aktuell just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Maersk ser ingen ljusning i Röda havet

VD:n för danska rederijätten Maersk bedömer att det kan dröja till "långt in på andra halvåret 2024" innan företaget kan återuppta trafik via Röda havet.

Fartygsattackerna från jeminitiska huthirörelsen har pågått sedan slutet av 2023 och ses som ett försök att stoppa kriget i Gaza. USA har besvarat attackerna och angripit jeminitiska mål.

Den oroliga situationen gör att fartyg i stället dirigerat om sin trafik via Afrikas sydligaste spets vilket skapat förseningar för globala transporter. För Maersk del är konsekvensen kraftigt minskad vinst, enligt kvartalsrapporten som presenterades idag.

I videon ovan - Vilka är huthierna och varför attackerar de fartyg?

Markerad händelse

USA: Israels hjälpplan otillräcklig för Rafahattack

Israel har inte visat en trovärdig plan för att undvika en humanitär katastrof vid en invasion av Rafah. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA har kritiserat Israel för att gränskontrollerna är så rigorösa att hjälp når fram. Under Blinkens besök i Israel fick han se gränsövergången Kerem Shalom, nära Rafah. Där passerar nu 55 lastbilar per timme, enligt Israel.

Blinken besökte även övergången Erez i norra Gaza som efter krigsutbrottet även tillåter lastbilstrafik, vilket kortat sträckan för hjälp via hamnen Ashdod.
- Vi kommer inte att stödja en stor militäroperation i Rafah, så länge det inte finns en effektiv plan för att säkerställa att civila inte drabbas, säger Blinken enligt The Times of Israel.

Blinken besöker gränsövergången Kerem Shalom, till höger står israels försvarsminister Yoav Gallant. Kvinnan till vänster är FN:s ansvariga för humanitär hjälp och återuppbyggnad i Gaza, Sigrid Kaag. Foto: Evelyn Hockstein/AP

Filip • Sker det fortfarande raketattacker från Gaza mot Israel?

Hej Filip! SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid har svarat på din fråga:

"Det är en fråga som inte helt lätt att svara på, och kan ju ändras snabbt. Raketattackerna har nästan upphört helt men det kommer, eller kan komma någon enstaka raket."

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

8-åriga Adams död troligt krigsbrott enligt FN

Palestinska Adam på ockuperade Västbanken dödades av skott från israelisk militär, den 29 november. Även kamraten Basil och två vuxna sköts ihjäl.

BBC har granskat videomaterial, uppgifter om var militären befann sig, vittnesuppgifter och genomfört mätningar på platsen. Utredningen har presenterats för Ben Saul, FN:s särskilda sändebud i frågor som rör mänskliga rättigheter. Enligt Saul ser händelsen ut att vara ett krigsbrott.

Israeliska militären säger till BBC att händelsen fortfarande utreds och tillägger att "skarp ammunition används endast för att undanröja omedelbara hot eller i syfte att frihetsberöva, i enlighet med med protokoll för frihetsberövande efter att andra alternativ har uttömts".

I videon ovan har SVT träffat Adams storebror som berättar hur han försökte rädda sin lillebror.

Över 50 ledamöter skriver under mot Israels offensiv

57 ledamöter från Demokraterna i representanthuset har skrivit under ett upprop där de uppmanar president Joe Biden att vidta åtgärder för att förhindra Israels premiärminister
Benjamin Netanyahu att inleda en offensiv i Rafah. Det rapporterar bland andra Al Jazeera.

I ett uttalande säger representanterna Pramila Jayapal och
Madeleine Dean att USA "måste agera för att skydda oskyldiga" om Israel bestämmer sig för att inleda offensiven.

Två civila har dött och flera har skadats efter attacker i Gaza

Två civila uppges ha dött och flera ha skadats efter israeliska attacker i centrala Gaza på onsdagen. En person uppges ha dödats när en byggnad nära flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza träffades, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Flyktinglägret har attackerats tidigare.

Ytterligare en person ska ha dött under en attack i
Al-Fukhari, Khan Yunis i södra Gaza.

Bland de skadade ska det finnas barn, enligt Wafa.

Personer letar efter saknade i flyktinglägret Nuseirat i Gaza. Bild från 29 april. Foto: Mohammes Saber/EPA