• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen inifrån Gaza stad. Foto: AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Hamastopp dödad i al-Shifaoperationen

Israels militär, IDF, uppger att de har dödat Hamasmedlemmen
Ra’ad Thabat i den pågående räden mot Gazas största sjukhus al-Shifa.

Thabat beskrivs som "en av de tio högsta befälhavarna" inom Hamas militära gren.

”Han hittades och eliminerades när han försökte fly med två andra terrorister”, skriver IDF i ett inlägg på X.

Det var för snart två veckor sen som IDF uppgav att de inlett ännu en räd mot al-Shifa på grund av terrorverksamhet från sjukhusets lokaler, något som både Hamas och sjukhuspersonal förnekat.

Ytterligare en högt uppsatt Hamasmedlem ska tidigare ha dödats i den pågående räden.

Se vittnesbilderna från sjukhuset i klippet ovan.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Biltur genom Gaza stad visar förödelsen

Efter över sex månader av krig mellan Israel och terrorstämplade Hamas har stora delar av Gazaremsan lagts i ruiner.

När kriget en dag tar slut börjar det omfattande röjningsarbetet.

- Baserat på den nuvarande mängden bråte pratar vi – om vi använder 100 lastbilar – om runt 14 års arbete för att få bort det, säger den svenska minröjningsexperten Pehr Lodhammar.

I kollapsade och skadade byggnader gömmer sig odetonerade bomber och andra vapen.

Generellt landar runt tio procent av avfyrade explosiva vapen utan att detonera, uppger Lodhammar, och måste därför hanteras av specialutbildade minröjare.

I en biltur genom staden syns förödelsen tydligt.

Markerad händelse

Hamas: Ska svara på Israels motbud på måndag

En högt uppsatt anonym representant för terrororganisationen Hamas uppger för nyhetsbyrån AFP att de ska svara på Israels senaste motbud om en vapenvila i Gaza.

Hamas ska skicka en delegation till Egypten under måndagen.

Medlarna i kriget mellan Israel och Hamas, bland andra Egypten, har utan framgång försökt få till ett nytt avtal sedan striderna pausades en vecka i november.

Då kunde 80 israeliska gisslan friges i utbyte mot 240 palestinska fångar som suttit i israeliska fängelser.

Markerad händelse

Källa: Netanyahu orolig över arresteringsorder

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska vara "ovanligt stressad" över en möjlig arresteringsorder från internationella brottmålsdomstolen (ICC). Det rapporterar israeliska och internationella medier, bland annat The Times of Israel.

ICC kan komma att utfärda en arresteringsorder mot Netanyahu och andra israeliska representanter redan inom några dagar, enligt nyhetssajten N12.

I ett inlägg på Telegram skriver Netanyahu att under hans ledarskap kommer "Israel aldrig acceptera några försök från ICC att underminera den grundläggande rätten att försvara sig".

En närbild på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister uppges vara "ovanligt stressad" över en möjlig arresteringsorder. Foto: Leo Correa/AP/TT.
Markerad händelse

Hamasdelegation till fredsförhandlingar i Kairo

Israel deltar inte i Världsekonomiskt forums (WEF) toppmöte i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, rapporterar Reuters.

Enligt Børge Brende, ordförade för WEF, beror det på att man sitter i medlarsamtal med Qatar och Egypten angående situationen i Gaza, som hålls på annan ort.

Uppgifter till nyhetsbyrån gör gällande att en delegation från Hamas under måndagen väntas resa till Egyptens huvudstad Kairo för att fortsätta fredsförhandlingarna.

Markerad händelse

Palestinska presidenten varnar: Rafahinvasion snart

Mahmoud Abbas, president för den palestinska myndigheten på Västbanken, varnar för en stundande invasion av Rafah under ett toppmöte i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

- Israel kommer att gå in i Rafah inom de kommande dagarna. USA är det enda landet som kan stoppa israel från att attackera staden, säger han.

Bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken, medverkar på mötet, som sker under en sammankomst inom ramen för World Economic Forum.

Abbas uttrycker också en oro för vad som ska hända med palestinier efter att kriget i Gaza är över.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Här förbereds Gazas nödhamn

AP har publicerat bilder från Israels militär IDF som påstås visa den provisoriska hamn för nödhjälp som ska skickas sjövägen via Gaza.

Planen att skicka nödhjälp via havet har tidigare kritiserats för att vara ineffektiv i förhållande till att skicka livsviktigt materiell via landvägen.

Markerad händelse

Uppgifter: Brittiska soldater kan skickas till Gaza

Arbetet vid den amerikanska nödhamn som byggs i Gaza för att underlätta mottagandet av nödhjälpsleveranser kan komma att ledas av brittiska styrkor, rapporterar BBC.

Beskedet kommer efter att USA meddelat att amerikanska styrkor inte ska gå i land på Gazaremsan för att leverera nödhjälpen och att detta i stället ska göras av en obestämd tredje part.

Enligt uppgifter till BBC är inget slutgiltigt beslut fattat i frågan - som ännu inte ska ha passerat premiärminister Rishi Sunaks bord.

Den brittiska arméns uppgift skulle då vara att köra lastbilar med nödhjälp från skeppen till en säker plats - ett potentiellt riskabelt uppdrag, enligt BBC.

Rishi Sunak pratar med brittiska soldater.
Rishi Sunak pratar med brittiska soldater. Foto: Henry Nicholls
Markerad händelse

Israel: Kan ställa in Rafah-offensiven om gisslan släpps

Om Hamas släpper de israeliska gisslan som fortfarande hålls kvar i Gaza sedan attacken den 7 oktober kan Israel avblåsa den stundande markoffensiven mot staden Rafah.

Det uppger landets utrikesminister Israel Katz i en intervju med den israeliska tv-kanalen Keshet 12 på lördagen, rapporterar Reuters.

- Om en överenskommelse nås kommer vi att ställa in offensiven, säger han.

Katz säger att frigivningen av gisslan är regeringens högsta prioritet.

Hamas ser just nu över ett nytt israeliskt förslag om vapenvila.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sanders till Netanyahu: "Inte antisemitiskt att hålla dig ansvarig"

Den amerikanska senatorn Bernie Sanders slår tillbaka mot Benjamin Netanyahus ord om att de pågående protesterna vid amerikanska universitet liknar den antisemitism som fanns vid tyska universitet under nazismens framväxt på 1930-talet.

I en video på X anklagar Sanders, som också har judisk härkomst, Israels premiärminister för att förolämpa amerikanernas intelligens genom att använda antisemitism för att avleda uppmärksamheten från regeringens "omoraliska och olagliga krigspolitik".

"Nej Netanyahu, det är inte antisemitiskt att hålla dig ansvarig för dina handlingar", säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tusentals demonstrerar mot Netanyahu i Tel Aviv

Tusentals israeler demonstrerar under lördagskvällen i Tel Aviv mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahus regering, rapporterar Reuters.

Familj och anhöriga viftar med plakat och den israeliska flaggan och kräver att en överenskommelse nås som säkrar frigivningen av alla de israeler som tillfångatogs av Hamas den 7 oktober.

De uppmanar också till omedelbara val i Israel.

Netanyahu har tidigare hävdat att Israels militäroffensiv, inklusive den planerade markinvasionen av Rafah i södra Gaza, kommer att besegra Hamas och i sin tur frigöra gisslan.

Hör några av demonstranterna i klippet ovan.