Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kunde prestigeskolan missa mannens förflutna? Och varför polisanmäldes han inte av den förra skolan? Hör den tidigare eleven, kollegan och grundskolechefen – som i SVT:s granskning ger en unik inblick i hur en misstänkt serieförbrytare kunnat få nya skoljobb, gång på gång. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Hon köpte ut den misstänkte idrottsläraren

Publicerad

Haninge kommun köpte ut den misstänkte idrottsläraren efter anklagelser om olämpligt uppträdande mot elever. Men man gjorde aldrig någon polisanmälan.

– Att det inte fanns ett offer som vi kände till gjorde det väldigt svårt, säger Lina Axelsson Kihlblom, dåvarande grundskolechef.

SVT har kunnat avslöja hur den man som nu står åtalad för att ha smygfotograferat flickor på en skola i Mellansverige tidigare blivit utköpt som lärare.

Arbetsgivaren var då Haninge kommun och mannen anklagades för att ha uppträtt olämpligt gentemot flickor på lågstadiet. Han omplacerades först. Men en dag på den nya skolan bevittnade en kollega hur idrottsläraren höll upp sin mobilkamera under klänningen på en flicka.

Rektorn vände sig till kommunens dåvarande skolchef Lina Axelsson Kihlblom, sedermera skolminister och nu skolchef i Eskilstuna kommun.

– Det är en enormt smärtsam process för att man får betala mycket pengar. Jag har väl haft en handfull ärenden då jag har fått köpa ut människor som jag känner noll tillit till, men som inte är dömda för brott, säger Lina Axelsson Kihlblom.

I videon berättar Lina Axelsson Kihlblom om beslutet att köpa ut idrottsläraren.

Kommunen köpte ut läraren

2016 avslutades idrottslärarens anställning och han mottog drygt 550 000 kronor av kommunen.

Lina Axelsson Kihlblom uppger att hon var i kontakt med polisen, men det gjordes inte någon polisanmälan. Skälet var, enligt henne, att man inte kunde identifiera den elev som man trodde idrottsläraren fotograferat, enligt henne.

– Om jag hade skrivit en polisanmälan så hade den blivit nedlagd och jag hade stått vid ruta ett igen, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Idrottsläraren anställdes 2018 vid den prestigeskola i Mellansverige. Han står nu åtalad för att ha smygfotograferat över 100 flickor på skolan.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.