Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när svensken Emil Harr tog hem prestigesegern i skotercross i USA Foto: Judnick Motorsports

Svenske Emil Harr historisk: Tog hem AMSOIL Snowcross Championship i USA

Uppdaterad
Publicerad

Emil Harr har skrivit historia.

23-åringen är den första svenska manlige skoterföraren som tagit hem amerikanska proffsserien ”AMSOIL Snowcross Championship”.

– Inom skotersporten kan du inte ta någon större titel, säger SVT:s tidigare expert Ingemar Andersson.

Sexfaldige världsmästaren Adam Renheim har försökt. Sveriges enda guldmedaljör i X-Games skoterklass Petter Nårsa, med ett VM-guld och flera VM-silver på meritlistan, likaså. Ingen av de svenska manliga skoterförarna har någonsin lyckats ta hem AMSOIL Snowcross Championship i USA.

Natten till söndag skrevs ny svensk skoterhistoria. 23-årige Emil Harr, eller ”The Moose” som han kallas i USA, lyckades nämligen ta hem den amerikanska proffsserien.

– Det är det största inom skotersporten i världen. Det är där de absolut bästa föraren finns från olika länder. Du kan inte ta någon större titel, säger SVT:s tidigare skoterexpert Ingemar Andersson och fortsätter:

– Det här är skotrarnas NHL-hockey, skoterns F1, skoterns Wimbledon. Du kan bli världsmästare men då möter du inte alla de här förarna.

Hur stort är det här?

– Eftersom ett flertal har varit över (i USA) genom åren men hittills aldrig lyckats så är det här jättestort, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.