Anna Kalinskaja har spelat drömtennis Dubai och slagit ut tre topp 10-spelare. Foto: Kamran Jebreili

Världsettan Iga Swiatek utslagen av kvalspelare – första gången på 26 år

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Iga Swiatek blev sensationellt utslagen av kvalspelaren Anna Kalinskaja i semifinalen i Dubais WTA-turnering. Ryskan vann med 6-4,6-4.

– Jag visste att om jag inte behöll lugnet och aggressiviteten så skulle hon krossa mig, säger Kalinskaja i intervjun på banan enligt AP.

40-rankade Kalinskaja, har stigit till 24:e plats på liverankingen, har haft en sagolik vecka i Dubai och slagit tre topp 10-spelare på väg till finalen. Nian Jelena Ostapenko och trean Coco Gauff innan vinsten mot Swiatek och är klar för sin först WTA-final som 25-åring.

Första gången på 26 år

Den senaste kvalspelaren att slå två topp 3-spelare i en WTA-turnering är Amelie Mauresmo som gjorde det 1998 i Berlin.

– Jag är glad att jag fick chansen att spela mot henne, säger Kalinskaja som är på en bättre fysisk nivå än tidigare.

– Det ger mig mycket självförtroende att spela på en så hög nivå, säger ryskan.

Det kommer att bli en doldisfinal i storturneringen som samlat de bästa spelarna i världen. Kalinskaja kommer att få möta den 26-rankade italienskan Jasmine Paolini som slog ut Sorana Cirstea med 6-2,7-6(8-6).

Kalinskaja och Paolini har 1-1 i inbördes möten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.